biznis
0

FBiH: U julu skuplja voda, struja, stanovanje, plin...

SRNA
Julski indeks potrošačkih cijena u Federaciji BiH viši je za 0,4 posto u odnosu na mjesec ranije, saopšteno je iz federalnog Zavoda za statistiku.

Prema podacima Zavoda, rast cijena registrovan je u odjeljcima stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti za 7,4 posto, prevoz za 0,5 posto, rekreacija i kultura 0,2 i namještaj, kućni uređaji i redovno održavanje kuća za 0,1 posto.

U odjeljku hrana i bezalkoholna pića cijene su niže za 1,1 posto, odjeće i obuće za 0,6 i ostala dobra i usluge za 0,5 posto, dok se u ostalim odjeljicma cjene nisu mjenjale u julu.

Indeks potrošačkih cijena u julu viši je za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a za 2,3 u odnosu na decembar 2010. te za 3,6 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek. 

Za sedam mjeseci ove u odnosu na isti period prethodne godine indeks potrošačkih cijena viši je za 3,5 odsto.

Prema podacima federalnog Zavoda za statistiku, julski indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda viši je za 3,2 odsto u odnosu na juni.

Posmatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, indeks cijena energije viši je za 10,8 odsto, kapitalnih proizvoda za 0,7, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 odsto, intermedijarnih proizvodi, osim energije, za 0,3 a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 odsto.
Julski indeks cijena proizvođača industrijskih proizovoda viši je za 7,1 odsto u odnosu na isti mjesec lani a u odnosu na decembar 2010. godine viši je za 2,7 odsto. 

Za sedam mjeseci ove u odnosu na isti period prethodne godine ukupan indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda viši je za 4,2 odsto, a u posljednjih 12 mjeseci u odnosu na prethodnih 12 viši je za 3,1 odsto.