biznis
0

Soeder: Najbolja opcija za sve je da Grčka izađe iz eurozone

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedan od vodećih ljudi u konzervativnoj sestrinskoj stranci njemačke kancelarke Angele Merkel, Kršćansko-socijalne unije CSU, izjavio je u utorak da je najbolja opcija za sve da Grčka izađe iz eurozone.

Izjava Markusa Soedera, bavarskog ministra finansija, naglasila je dubinu frustracije zbog Grčke među konzervativcima njemačke kancelarke. Također je pokazala da bi kancelarki sada bilo teško promijeniti politiku prema Atini i ponuditi joj nove ustupke da ostane u eurozoni.

Soeder je za radio Deutschlandfunk rekao da bi "propisan, razuman i promišljen plan izlaska bio najbolji put za obje strane" i pritom oštro kritizirao grčkog premijera Alexisa Tsiprasa navodeći da se poigrava s Evropom i svojim narodom.

Tsipras je objavio u subotu rano ujutro da će grčki glasači na referendumu 5.jula odlučiti o tome treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili povjerioci u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj.

Ako Tsipras ostane na dužnosti, "Grexit" (izlazak Grčke iz eurozone) se čini "neizbježnim", rekao je Soeder. Čak i ako Grci budu glasali na referendumu u nedjelju za prijedlog povjerilaca, Soeder smatra da se više ne bi trebali praviti ustupci Atini.