biznis
6

Sarrazin: Svijet je pun gluposti, a euro je jedna od njih

Anadolija
Thilo Sarrazin
Thilo Sarrazin
Nekadašnji član Upravnog odbora Centralne banke Njemačke Thilo Sarrazin izjavio je na jednom skupu u Beču da je svijet pun gluposti, i da je euro jedna od njih.

Sarrazin je pred blizu 650 učesnika skupa u bečkoj palati Hofburg sinoć istakao da Evropi nije potreban euro, naglasivši da podržava političku uniju ili labavi monetarni savez Evropske unije (EU).

“Bila je velika greška uvesti zajedničku valutu, prije nego što se uspostavi savezna evropska država”, kazao je Sarrazin.

Tvrdi da euro nije donio veći stepen blagostanja i privredni rast, ali je u kriznim zemljama doprinio pogoršanju privrednog stanja.

On je kritikovao što su pojedine zemlje članice EU-a preuzele dugovanja drugih zemalja i što Evropska centralna banka (ECB) podržava državne budžete otkupom državnih obveznica.

Nekadašnji član Upravnog odbora Centralne banke Njemačke je pristunima kazao da treba postojati mogućnost izlaska iz eurozone, “posebno za zemlje koje stvaraju probleme ostalima kao što su Grčka, Portugal ili Španija”.