biznis
34

Draghi: Nema dovoljnog napretka, a neće ga biti ni u 2015.

SRNA
Mario Draghi (Foto: EPA)
Mario Draghi (Foto: EPA)
Ekonomski napredak u zoni eura ove godine nije ispunio očekivanja, a samo pet zemalja EU mogu da se zadrže u okvirima traženog budžetskog deficita.

Šef Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi poručuje da ni u 2015. godini ne treba očekivati promjene nabolje.

Uprkos mnogim prognozama, ECB se nije odlučila da pređe na efikasnije antikrizne mjere, uključujući masovni otkup državnih dužničkih obaveza.

Umjesto toga, potencijalnim investitorima ponuđeno je da se zadovolje "maglovitim obećanjima" da će u prvim mjesecima 2015. godine biti "proučen uspjeh stimulacionih programa" - navode ekonomski portali.

Indeks poslovne aktivnosti PMI, koji je objavila finansijska agencija "Markit", pao je u novembru do minimalnog nivoa za posljednjih 16 mjeseci.

On je pokazao da se zona eura nalazi na ivici nove recesije.

Vodeći ekonomista kompanije Crédit Agricole korporacija Frederik Ducrozet optužuje šefa ECB-a Draghija da "nije u stanju da da jasan siglan".

Jednom od strateških antikriznih mjera rukovodstvo EU je, svojevremeno, proglasilo poštivanje budžetske discipline zemalja članica EU i posebno zone eura.

Pod parolom borbe protiv budžetskog deficita, u "problematičnim" zemljama ljudi su masovno otpuštani, "zamrznute" su plate i smanjeni socijalni troškovi. Ali ozbiljnih rezultata - nema.

Prema podacima Evropske komisije, samo pet država može da se uklopi u zahtjevane parametre budžetskog deficita: Njemačka, Irska, Luksemburg, Holandija i Slovačka.

Među onima koji krše budžetsku disciplinu pominju ne samo problematične zemlje poput Portugala i Španije, već i takvi ekonomski lideri kao što su Francuska i Austrija.