Ekolozi očajni
0

EU podržava potragu za naftom na Arktiku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Unatoč snažnom protivljenju ekologa traganju za naftom i plinom u krhkom ekosustavu poput arktičkoga, evropski povjerenik za energiju Andris Piebalgs smatra da garancija sigurnosti europske opskrbe energentima opravdava nastavak potrage za tim energentima u regiji oko Sjevernog pola, prenose europski mediji.

"Treba se odvažiti i zakoračiti i na negostoljubiva područja. Ništa se ne može proglasiti tabuom. Inače se postavlja pitanje - odakle ćemo crpiti energiju?", kazao je Piebalgs u govoru na debati u organizaciji Friends of Evrope.

Unatoč tome, naglasio je nadalje, nužno je poduzeti sve ekološke mjere opreza. "Potrebna su jasna pravila, jasne procjene utjecaja na okoliš i izuzetno odgovorna primjena."

"Smatram da bi zemljama koje te resurse imaju pod svojom jurisdikcijom Komisija trebala pomoći u razvoju i primjeni tehnologija na odgovarajući način", dodao je, te naglasio kako Komisija ni na koji način ne bi smjela zagovarati zabranu eksploatacije arktičkih resursa.

Direktor međunarodne nevladine organizacije za zaštitu okoliša World Wide Fund (WWF) Stephan Singer tvrdi, međutim, da nikakvi zakoni o zaštiti okoliša i sigurnosti nikada neće biti dostatni kako bi spriječili štetne posljedice bušenja naftnih kompanija na arktički ekosustav.

On optužuje vlade i energetske kompanije optužuje za stvaranje perverzne situacije budući da se odlučuju na bušenje u krhkom ekosustavu koji već u osnovi odumire, umjesto da se orijentiraju na smanjenje ovisnosti o neučinkovitim energentima nafti i plinu i da ulažu u obnovljive izvore energije.

Pet zemalja koje graniče s Arktikom - Rusija, Kanada, SAD, Norveška i Danska - obećale su razriješiti to pitanje u okviru Ujedinjenih naroda i imaju rok do maja 2009. za utvrđivanje svojih pozicija. Piebalgs je upozorio da moraju biti izuzetno oprezne u donošenju odluka, te da je svakako nužno pronaći rješenje s kojim se sve slažu.

Povjerenik EU-a za ribarstvo i pomorska pitanja Joe Borg 9. septembra je priopćio da Bruxelles radi na pripremi prijedloga strategije za Arktik, regiju najteže pogođenu globalnim zagrijavanjem i sve češću metu globalnih sukoba oko prava na eksploataciju.

Klimatske promjene izazivaju topljenje arktičkog leda, dovodeći u opasnost mnoge tamošnje biljne i životinjske vrste, ali istodobno čine tu resursima izuzetno bogatu regiju dostupnijom, što otvara brojne nove mogućnosti za trgovinu.

Kako uslijed topljenja leda prethodno smrznuta područja postaju lakše dostupna, očekivane ogromne rezerve nafte i plina na tom području izazivaju navalu na Arktik, a s time i sve učestalije međunacionalne sukobe oko prava na njihovo iskorištavanje.