CETEOR
0

Energetsko certificiranje zgrada je od velikog značaja za uštedu

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Stalan rast cijena energije iziskuje da vlasti i građani sve veću pažnju posvećuju energetskim karakteristikama objekata.

"Sva trošila energije (stanovi, kućanski aparati, rasvjeta) u Evropi se svrstavaju u klase energetske efikasnosti, najčešće od A do G, pri čemu u klasu A spadaju najefikasnija trošila. Stoga, kupac kada kupuje neki kućanski aparat, stambeni ili nestambeni objekt mora znati koliko on energije troši", izjavio je za Fenu stručni saradnik za energetiku Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) Sarajevo Nihad Harbaš.

Kako bi se stekla jasnija slika o značaju ove oblasti za primjer se može uzeti jedan stambeni objekt korisne površine od 100 m2.

"Ako se taj objekt posmatra u dva slučaja – klasa efikasnosti B (kvalitetno urađen objekt sa dobrom toplotnom izolacijom i stolarijom dobrih termičkim karakteristika) i klasa efikasnosti E (objekt bez toplotne izolacije, veoma loša stolarija) i umajući na umu da se u oba slučaja treba ostvariti temperatura unutar objekta od 21 stepen celzija i da se grijanje vrši zemnim gasom, za objekt površine 100 m2, u prvom slučaju će troškovi nabavke zemnog gasa iznositi oko 930 KM godišnje, a u drugom slučaju čak 2.060 KM, čak nešto više od dva puta. Znači razlika u troškovima za nabavku energenta iznosi 1.130 KM godišnje. Iznos koji nije nimalo za zanemariti", ilustrirao je Harbaš.

U Federaciji BiH donesen je set podzakonskih akata još 2009. i 2010. godine od Federalnog ministarstva prostornog uređenja koji definišu klase energetske efikasnosti objekata, način njihovog certificiranja, te uslove za sticanje zvanja energetskog certifikatora.

"Stručna obuka za energetsko certificiranje objekata provodi se od 2011. godine kada je to ministarstvo izdalo ovlaštenje za njeno provođenje. Tako je CETEOR d.o.o. Sarajevo odlukom Federalnog ministarstva prostornog uređenja, registrovan kao nosioc Programa osposobljavanja i usavršavanja za energetske preglede i energetsko certificiranje stambenih, poslovnih i industrijskih objekata", dodao je Harbaš.

Od februara 2011. godine do marta ove godine, CETEOR je uspješno organizovao i održao osam obuka za Modul 1 (jednostavni sistemi), dvije obuke za Modul 2 (složeni sistemi), te jednu obuku Programa stručnog usavršavanja. Kroz tih 11 obuka/termina, prošla je 251 osoba, koja je stručno osposobljena za energetske preglede i certificiranje objekata. Isto tako CETEOR je obavio certificiranje većeg broja stambenih i nestambenih jedinica širom Federacije za koje su izdati i energetski certifikati.

"Na taj način BiH je dobila značajan broj stučnih osoba koja su spremna kvalitetno vršiti certifikaciju objekata, predlagati mjere povećanja energijske efikasnosti, implementirati projekte i davati kvalitetna rješenja za uštedu energije i troškova", istakao je Harbaš.

Tako su se, prema njegovim riječima, stvorili uslovi da se prilikom kupoprodaje stambenih i nestambenih objekta, može posvetiti veća pažnja potrošnji energije za grijanje. Objekti s dobrim građevinskih svojstvima i niskom potrošnjom energije znatno dobijaju na vrijednosti tržišta nekretninama.