biznis
0

Eksploatacija bosanskih radnika u Norveškoj

Sarajevo-x.com
Foto: Jan  Tomans Espedal
Foto: Jan Tomans Espedal
Građevinski radnici Bosanci koji rade na renoviranju jednog od hotela u Oslu zarađuju tek 24 norveške krune po satu (4,80 američkih dolara), prijavljeno je jučer policiji i državnom ministarstvu rada u ovoj zemlji.

Radnici su takođe primorani da na gradilištu žive u bijednim uslovima, a zabranjeno im je formiranje ili pridruživanje radničkom sindikatu, piše norveški Aftenposten. Istovremeno, ovim ljudima se prijeti otkazom ako prekrše bilo koju od odredbi ugovora. Mnogi od njih rade i po 300 sati mjesečno, bez naplaćenog prekovremenog rada.

Firme koje ih zapošljavaju rade sa dva ugovora. Prvi je onaj koji predstavljaju norveškim vlastima i u kojima stoji da radnici imaju plate i veće od 135 norveških kruna po satu. Međutim, postoji i drugi ugovor u kojem se otkriva kako je zarada mnogo manja nego što to dozvoljava zakon, a radnicima je naređeno da to moraju podnositi ako žele ostati na tom radnom mjestu.

Do sad su dvije firme tužene zbog slučajeva plaćanja radnika ispod minimalca određenog zakonom. Čelnici"Real Investa" i "Engra Norge AS" izjavili su kako "nisu bili svjesni eksploatacije bosanskih radnika", ističući kako je mnoge detalje njihovih ugovora odredila bosanska agencija za zapošljavanje.

"Siguran sam da su uslovi rada bili uredu," izjavio je Hugo Jørgensen, predsjednik firme "Real Invest" za norvešku televiziju. Naveo je i kako mu je bilo rečeno da se radnicima plaća satnica između 150 i 200 kruna.

Radnički sindikat u Norveškoj burno je reagovao na ovaj slučaj zahtjevajući da se eksploatatorske kompanije kazne. Početkom godine otkriven je ovakav tretman i radnika iz Poljske, ali su optužene firme prošle skoro bez ikakvih posljedica.

"Slučajevi ovakvog ozbiljnog kršenja radničkih prava su rijetki," tvrde iz radničke organizacije Oslo Bygningsarbeiderforening. "Ali ovo pokazuje da je borba protiv socijalnog dampinga važnija nego ikad. Trebamo jača sredstva za sprečavanje rada u bijednim uslovima."

Petter Stordalen, budući vlasnik hotela koji bosanski radnici renoviraju izjavio je da, ako nisu adekvatno plaćeni od strane firmi koje su ih po zakonu zaposlile, on će im lično to nadoknaditi.

"Raščistit ćemo stvari," poručio je, iako bi visina kompenzacije mogla dostići i do 16 miliona norveških kruna.