promo
105

Ekološko zbrinjavanje iskorištenih inzulinskih penova kroz apoteke u BiH

Komora magistara farmacije Federacije BiH u saradnji sa Medicinskim fakultetom iz Banja Luke, a pod pokroviteljstvom Novo Nordisk Pharma-e sprovodi projekat pod nazivom „Ekološko zbrinjavanje iskorištenih inzulinskih penova kroz apoteke u BiH“.

Iako je u informacijama o lijeku za pacijente, navedeno da je potrebno adekvatno zbrinuti iskorišteni pen, to nije slučaj iz više razloga:

  • nemar pacijenta,
  • nerazumijevanje instrukcija i neprecizne informacije,
  • nerazvijena svijest,
  • nepostojanje adekvatnog sistema prikupljanja, odlaganja i upravljanja ovom vrstom otpada.

Inzulinski penovi nakon sto se iskoriste bivaju neadekvatno zbrinuti od strane korisnika na način da se bacaju u smeće (komunalni otpad) i tretiraju kao i svaki drugi otpad.

Pored činjenice da se radi o farmaceutskom otpadu (zadržani su ostaci lijeka u kontejneru) i obzirom da su rađeni od plastike, predstavljaju i okolišni problem, a često predstavljaju i infektivni otpad (iglice, uvučena krv u kontejner lijeka na penu i sl.).

U Uputstvima za pacijenta navedeno je da se pacijenti trebaju obratiti ljekaru ili farmaceutu kada je u pitanju adekvatno zbrinjavanje istrošenog ili ostećenog pena. Grube procjene pokazuju da je u BiH trenutno lagerovano oko 200 tona farmaceutskog otpada. Čak 90% farmaceutskog otpada, kako se procjenjuje, nastaje u domaćinstvima. Iako je u pitanju potencijalno toksični otpad, čije uništavanje zahtijeva posebne procedure, neupotrebljivi lijekovi iz kućnih apoteka često završavaju na komunalnoj deponiji i u kanalizaciji, dospijevaju u vodotoke i dr.

Značaj za projekat ogleda se u činjenici da bi po prvi put u BiH pacijenti i korisnici inzulinskih penova znali kako postupiti sa iskorištenim penovima, tj. gdje ih odložiti i predati na dalje ispravno upravljanje.

Značaj za apoteke je da bi bile prepoznate kao mjesta gdje bi se isti mogli odložiti, ali i dobiti savjeti o terapiji. Apoteke bi dalje, u skladu sa propisima nadležnim kompanijama za zbrinjavanje otpada isti predale na uništavanje.

Značaj za društvenu zajednicu je podići svijest među pacijentima/korisnicima inzulinskih proizvoda o važnosti adekvatnog zbrinjavanja, kao i podizanje svijesti u opcoj populaciji o važnosti očuvanja životne sredine, kao i brige farmaceutske industrije/farmaceuta u ovom problemu.

Stoga, iz Farmaceutske komote BiH mole sve korisnike insulina, porodične ljekare sa saradnicima, udruženja dijabetičara, da podrže ovu aktivnost koja se po prvi put sprovodi u Bosni i Hercegovini.