biznis
0

EK kaznila devet članica zbog nagomilavanja zaliha poljoprivrednih roba

FENA
Evropska komisija kaznila je s ukupno 41,1 milion eura devet novih zemalja članica zbog gomilanja prekomjernih zaliha različitih poljoprivrednih proizvoda prije njihova priključenja Evropskoj uniji u maju 2004., saopćeno je iz Bruxellesa.

"Mjere za sprječavanje stvaranja prekomjernih zaliha uobičajene su kod svakog EU proširenja. Naša je zakonska obveza osigurati primjenu tih pravila jer sprječavaju da kompanije širom Unije trpe štete od prekomjernih zaliha", rekla je povjerenica za poljoprivredu i ruralni razvoj Mariann Fischer-Boel, prenose agencije.

U skladu sa sporazumom o priključivanju od novih zemalja članica tražilo se da spriječe stvaranje prekomjernih zaliha poljoprivrednih proizvoda uoči pristupanja Uniji.

Međutim, naknadno su utvrđene zalihe iznad uobičajenih nivoa poljoprivrednih proizvoda - uključujući meso, mliječne proizvode i voće i povrće - kod Češke, Estonije, Cipra, Litve, Latvije, Malte, Poljske, Slovenije i Slovačke.

Protekle dvije godine Evropska komisija s tim je zemljama članicama vodila razgovore kako bi prilagodila svoju metodu za izračun tih viškova uzimajući u obzir specifičnosti pojedinih zemalja.

Rezultat svega su kazne čija je visina mnogo niža nego što je u početku bilo izračunato, a zemljama će biti dato razdoblje od četiri godine za plaćanje kazni.