biznis
0

EBay kupuje StubHub za 300 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Kompanija koja se bavi internet aukcijama eBay Inc. blizu je zaključivanja ugovora o kupovini brzo rastuće privatne kompanije StubHub Inc., koja se bavi online preprodajom karata.

Prema izjavi osobe upućene u trenutne pregovore, ako sve prođe po planu eBay će vjerovatno morati StubHub- u isplatiti 300 miliona dolara u gotovini.

Zvanična objava akvizicije očekuje se već u četvrtak, otkrila je osoba, koja želi ostati anonimna, budući da ugovor još nije potpisan.

Glasnogovornik eBay-a Hani Durzy odbio je dati ikakav komentar.

Ukoliko se pomenuta prodaja uspješno realizuje, eBay bi mogao preuzeti kontrolu nad jednom od najbrže rastućih kompanija u SAD-u.

Sa sjedištem u San Francisku, StubHub je kreirao online tržište za kupovinu i prodaju karata za velike društvene, sportske i slične događaje.

Do sada su preko StubHuba kupljene karte u vrijednosti nešto više od 400 miliona dolara, što je omogućilo šest godina staroj kompaniji ostvarivanje profita od 100 miliona dolara.

EBay već godinama pokušava akvizirati StubHub, i skoro je uspio to učiniti 2002. godine za 20 miliona dolara, ali su pregovori propali.