Privatizirana preduzeća
0

Dugovanja za porez i doprinose veća od 52 miliona KM

FENA
Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine izvršila je kontrolu 165 privatiziranih preduzeća i utvrdila da znatan broj tih preduzeća nije ispunio sve obaveze preuzete po osnovu zaključivanja ugovora o privatizaciji, kao i to da njihova dodatna dugovanja, zbog neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa koje su preuzete u tim ugovorima, iznose 52.387.980,80 KM.

U saopćenju Porezne uprave FBiH ističe se da je kontrola izvršena shodno zaključku Vlade FBiH u periodu od 15. marta do 15. aprila ove godine, a na osnovu podataka privatiziranih preduzeća dostavljenih od kantonalnih agencija za privatizaciju i Federalne agencije za privatizaciju.

Predmet kontrole bilo je utvrđivanje i naplata dugovanja po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Na osnovu izvršenih kontrola utvrđeno je da su vlasnici privatiziranih preduzeća na osnovu ugovora preuzeli obaveze poreza na plaću, doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti s kamatama u iznosu 36.582.225,95 KM, od čega je do 15. marta ove godine izmireno 15.246.438,73 KM poreznih obaveza. Do tog datuma, kako je utvrđeno kontrolom, privatizirana preduzeća nisu izmirila ugovorom preuzete obaveze u iznosu 21.202.477,09 KM.

Utvrđene su i neizmirene obaveze po osnovu isplaćenih i neisplaćenih plaća od dana potpisivanja ugovora do kraja decembra 2005. - u iznosu 36.959.359,81 KM za koje je 15 privatiziranih preduzeća zaključilo sporazume o odgođenom plaćanju obaveza u iznosu 10.247.037,85 KM u skladu sa Zakonom o naplati i djelomičnom otpisu dospjelih a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje.

Po navedenim sporazumima uplaćeno je 8.389.362,98 KM. Uvidom u dokumentaciju u toku kontrola utvrđeno je da privatizirana preduzeća po osnovu isplaćenih i neisplaćenih plaća zaključno s 15. martom ove godine nisu izmirila obaveze po osnovu poreza, plaća i pripadajućih zateznih kamata u ukupnom iznosu 95.433.148,32 KM. Inspektori Porezne uprave FBiH su u toku kontrola uočili da privatizirana preduzeća zapošljavaju manji broj radnika u odnosu na broj koji je trebalo da bude zaposlen po zaključenim ugovorima i u odnosu na broj radnika koji su bili zaposleni prije potpisivanja ugovora.

Prema podacima federalne i kantonalnih agencija za privatizaciju, po sklopljenim ugovorima o privatizaciji preuzeta su 14.002 radnika i ugovoreno upošljavanje 7.274 radnika. Po isteku ugovora odnosno ispunjavanju ugovorom propisanih uvjeta, privatizirana preduzeća je trebalo da zaposle 21.276 radnika. Na osnovu provedenih kontrola inspektori Porezne uprave FBiH su utvrdili da su nakon isteka ugovora o privatizaciji privatizirana preduzeća zapošljavala 7.395 radnika.

Kontrolom je također utvrđeno da je do 31. marta ove godine u privatiziranim preduzećima bilo zaposleno 9.739 radnika, što je za 11.537 radnika manje u odnosu na broj koji je trebalo da bude zaposlen po zaključenim ugovorima.

U saopćenju koje je potpisao direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović naglašeno je da će Porezna uprava FBiH, u skladu sa svojim zakonom propisanim nadležnostima, kontinuirano provoditi kontrole naplate poreza i doprinosa po osnovu socijalnog osiguranja, dok će za sve dodatno utvrđene obaveze provoditi upravne postupke odnosno postupke prinudne naplate radi izmirenja dužnih poreznih obaveza.