Osjetljivi na kritike
1

Dolce&Gabbana od dvoje blogera traži 600 miliona dolara odštete

B. R.
Dolce & Gabbana trgovina u Kini (Foto: EPA-EFE)
Dolce & Gabbana trgovina u Kini (Foto: EPA-EFE)
Modni brend Dolce & Gabbana je pred italijanskim sudom tužio dvoje američkih blogera za klevetu, te potražuju 600 miliona dolara odštete.

Tvrde da su blogeri objavili antiazijske komentare pripisane jednim od njihovih dizajnera, a da je to za posljedicu imalo bojkot potrošača u Aziji.

Tužba je podnesena još 2019. godine, ali su je blogeri ove sedmice objavili na svom Instagram profilu Diet Prada. Njihov profil prati veliki broj korisnika ove društvene mreže zbog komentara o neoriginalnosti dizajna i društvenim pitanjima u modnoj industriji.

"Ovo je pokušaj da se ućutka Diet Prada, kao i blogeri Tony Liu i Lindsey Schuyler", izjavila je direktorica Instituta za modno pravo na Pravnom fakultetu u Fordhamu Susan Scafidi, a koja je dio tima odbrane blogera.

U Dolce & Gabbani su odbili komentarisati ovaj slučaj.

Ovaj brend je na meti kritika od novembra 2018. zbog videozapisa neprimjerenih za azijsko društvo i uvredljivih komentara na chatu privatnog Instagram profila njihovih dizajnera.

Zbog toga su se suočili s bojkotom na ovom velikom tržištu.

Njhovi dizajneri su poručili da su im profili hakirani i izvinili su se prije svega kineskom narodu.

Profil Diet Prada, koji je objavio sporno djelovanje Dolce & Gabbane, ima više od 2,5 miliona pratitelja. Prikupljeno je više od 38.000 dolara za odbranu osnivača profila tj. blogera.

Liu i Schuyler su izjavili da neće dopustiti da se ugasi njihov profil kojim su podržavali pokret Mee Too i Crni životi su važni (Black Lives Matter), prenosi agencija Associated Press.