biznis
0

Dodik: Mjere ekonomske politike za 2008. u cilju ubrzanog razvoja RS-a

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je u subotu u Banjoj Luci da će Ekonomska politika za 2008. godinu biti usmjerena na pokretanje novog investicionog ciklusa, smanjenje nezaposlenosti i iskorištavanje svih raspoloživih resursa za dalji ekonomski razvoj.

Precizirao je da će realizacijom Razvojnog programa RS-a u oblasti javnih invetsicija biti uložen značajan novac, a predviđen je i plasman kredita po povoljnim uvjetima preko Investiciono-razvojne banke u iznosu od preko 220 miliona KM što će sa komercijalnim sredstavima biti osnova za visok nivo privrednih investicija.

Dodik je naglasio da se pri tome mora voditi računa da plasman ovih sredstava ne ugrozi elemente makroekonomske stabilnosti, odnosno iako RS ima na svojim račinima milijardu i 500 miliona KM na svojim razvojnim računima Vlada se odlučila na postepena ulaganja.

Najavio je i da će 2008. godini biti nastavljen proces privatizacije sa jasnim opredijeljenjem entitetske Vlade da se elektro-energetiski sistem neće privatizirati bez obzire na, kako je naveo, ranije pritiske u smislu plasmana kredita prema tom sektoru i traženja da se pristane na privatizaciju.

Dodik je naglasio da su osnovni dugoročni ciljevi Ekonomske politike održivi makroekonomski rast, izgradnja društva zasnovanog na znanju, uravnoteženi regionalni razvoj, povećanje zaposlenosti i standarda stanovništva, te zaustavljanje socijalnog raslojavanja i smanjenje siromaštva, kao i priključenje BiH Evropskoj uniji kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i korištenje njegovih mogućnosti.

U obraćanju u subotu u Banjoj Luci poslanicima Narodne skupštine RS-a, Dodik je kazao da je cilj tog entiteta smanjenje kriminala i korupcije i racionalizacija i povećanje efikasnosti državne uprave.

"RS prolazi kroz fazu razvoja koja pokazuje značajne rezultate u pogledu ekonomskom rasta, ali se još uvijek suočavamo sa problemima u pogledu visoke nezaposlenosti, spoljnotrgovinskim deficitom i sporog restruktuiranja privrednog sektora", kazao je Dodik.

On je naveo da je kroz uspješnu privatizaciju strateških preduzeća u ovoj godini stvorena mogućnost da se kroz adekvatne mjere Ekonomske politike ubrza razvoj, te da taj dokument pretpostavlja nastavak politike ekonomskih reformi iz ove godine, a u mnogim segmentima to znači i završetak procesa i prelazak u stanje zakonodavno-pravno stabilnog poslovnog ambijenta i ekonomski samoodrživog razvoja.

Naglasio je i da je u Ekonomskoj politici navedeno da je potrebno punije i efikasnije iskorišćenje prirodnih razvojnih potencijala i brža valorizacija raspoloživih neiskorišćenih kapaciteta i podizanje aktivnosti stanovništva i zaustavljanje odliva stručnjaka i mladih ljudi; efikasnije ukljčivanje u CEFTA zonu; podsticanje javno privatnog partnerstva i smanjenje siromaštva.

Entitetski premijer je napomenuo i da je prošle sedmice potpisan ugovor o daljoj izgradnji autoputa Banja Luka-Gradiška, kao i da su završeni svi neophodni razgovori sa vlastima Hrvatske kako bi se utvrdila jasna lokacija prelaska preko mosta na Savi i obezbijedilo da dalje do puta u Okučanima bude izgrađena putna mreža od strane Hrvatske.

Predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić podržao je mjere Ekonomske politike, ali naveo da treba da se razgovora o tome šta je postignuto, a šta su smetnje da se ide brže naprijed.

Đurić je naveo i da je problem za posladavce što je ukinuta dispanzeri medicine rada, jer nakon uvođenja porodičnih ljekara udvostručena su bolovanja.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić zamjerila je što u ovom dokumentu nije planiran novac za socijalno zbribnjavanje radnika koji će u procesu stečaja i likvidacije preduzeća ostati bez posla.

Podržala je dosadašnje aktivnosti Vlade na povezivanju radnog staža za oko 20.000 radnika, ali i ukazala da sredstva planirana Budžet za narednu godinu nisu dovoljna da se taj posao završi do kraja.

U Skupštini RS-a u toku je rasprava o predloženom dokumentu Ekonomske politike RS-a.