biznis
0

Devizna štednja: Doznačeno još 22,2 miliona KM

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na račune banaka u BiH danas je doznačeno ukupno 22,2 miliona KM na ime dospijeća glavnice i kamate po osnovu prve i druge emisije obveznica stare devizne štednje.

Za isplatu devetog kupona prve emisije obveznica stare devizne štednje obezbijeđeno je 21,5 miliona KM, što je doznačeno na račune 27 banaka za 14.742 vlasnika.

Ovom isplatom vlasnicima je otplaćeno 90 odsto duga po obveznicama, što iznosi ukupno 202,93 miliona KM, a posljedni kupon dospijeva na naplatu 28. februara naredne godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Istovremeno, za isplatu šestog kupona druge emisije obveznica stare devizne štednje obezbijeđeno je 703.000 KM za 308 vlasnika, čime je otplaćeno 60 odsto duga odnosno 4,35 miliona KM.

Sveukupno, do sada otplaćeni dug po emitovanim obveznicama stare devizne štednje iznosi 234,55 miliona KM.

Iz Ministarstva finansija RS-a je poručeno da je obezbjeđenje sredstava za redovnu isplatu dospjelih kupona emitovanih obveznica najbolji dokaz da su obveznice Republike Srpske sigurne i da su sve buduće aktivnosti u vezi sa pitanjem stare devizne štednje neupitne.