Forum u Davosu
0

Da li je Kina još ekonomija u usponu?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rastući utjecaj Kine jedna je od važnijih tema koju će vodeći politički i poslovni lideri razmatrati na Svjetskom ekonomskom forumu, koji je danas počeo u švicarskom zimovalištu Davos.

Oko 2.500 učesnika na tom godišnjem sastanku veliki deo pažnje posvetit će i problemima zone eura s dužničkom krizom i razmatranju mogućih posljedica finansijske krize koja je dovela do ukidanja radnih mjesta, ekonomskog slabljenja i uvođenja strogih mjera štednje.

Kako je Kina prošle godine pretekla Japan i postala druga po veličini ekonomija na svijetu, poslije SAD, i kako se prognozira nastavak jakog rasta njene ekonomije i u ovoj godini, učesnici Foruma postavljaju pitanje da li je Kina već ušla među razvijene zemlje i kada će svijet prestati da je naziva ekonomijom u usponu.

"Treba da izbacimo riječi 'u razvoju' ili 'u usponu' iz riječnika kad je riječ o Kini", ukazao je izvršni direktor svjetskog lidera u pružanju reklamnih i marketinških usluga "VPP grup" Martin Sorel.

Kina i Indija su na ovogodišnji Forum poslale dosad najveće delegacije, predvođene poslovnim liderima, željnim da se popnu na svjetsku scenu, na kojoj su ranije dominirale američke i evropske kompanije.

"Ekonomije zemalja u usponu će za deset godina biti jednake američkoj ekonomiji", ukazao je direktor velike indijske softverske kompanije "Vipro" Azim Premđi.

Bivši zamjenik guvernera Banke Kine i sadašnji specijalni savjetnik izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana Džu Min je ukazao da globalni ekonomski oporavak predvode uglavnom azijski džinovi - Kina i Indija.

Pojedini učesnici Foruma su upozorili da razvijeni svijet, koji pažnju uglavnom posvećuje azijskim džinovima - Kini i Indiji, ignoriše ostala tržišta u usponu i to na svoju štetu.

Sorel je ukazao da dolazi "ne samo do pomjeranja utjecaja sa Zapada na Istok, već i sa Zapada na Jug".

"Ovo je dekada Latinske Amerike, a u Aziji nije riječ samo o Indiji i Kini, već i o zemljama, kao što su Pakistan, Bankgladeš, Tajland".

Američki ekonomista Nurijel Rubini je, govoreći na jutarnjoj sesiji Foruma, rekao da su smanjeni rizici od ponovne recesije i dramatične inflacije u odnosu na period od prije godinu dana. U vrijeme kada eurozona nastoji da stabilizuje euro, a SAD pokušavaju da ograniče rast javnih izdataka, Kina mora da promovira domaću tražnju kako bi zadržala rast svoje ekonomije, rekao je Rubini, poznat u finansijskim krugovima pod nadimkom "Doktor Sumorni" jer je još 2006. "predskazao propast".

Profesor finansija na poslovnom fakultetu IMD u Luizijani Arturo Bris je izjavio da na Forumu "ne očekuje bilo kakva iznenađenja od zapadnih lidera, ali da očekuje iznenađenja od Kine". On je za agenciju AP rekao da će posmatrači Kine analizirati komentare kineskih predstavnika kako bi dobili uvid u buduće planove te zemlje.

"Da li će Kina odlučiti da kupi španski i portugalski vladin dug, da li će Kina odlučiti da olabavi pritisak na dolar - to je ono na šta ćemo obratiti pažnju", ukazao je Bris.

Glavni događaj petodnevnog sastanka u Davosu bit će večerašnje obraćanje ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva na zvaničnom otvaranju Foruma. Medvedev je odložio odlazak u Davos za danas popodne zbog bombaškog napada na aerodromu "Domodedovo".

Njegov boravak na Forumu zbog toga će biti skraćen. Još jedna velika tema će biti kako izbjeći greške iz posljednjih godina, prenose agencije.