Uvode se ograničenja
21

Da li je Brexit krivac za nestašicu voća i povrća u Velikoj Britaniji

B. R.
Nestašica voća i povrća u britanskim marketima (Foto: Twitter)
Nestašica voća i povrća u britanskim marketima (Foto: Twitter)
Pojedini smatraju da je izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (Brexit) uzrok nestašice voća i povrća, prije svega paradajza, u marketima ove države. Da li je Brexit zaista krivac za to?

Zbog toga su veliki lanci marketa ograničili kupovinu voća i povrća. U trećem najvećem lancu Asda moguće je kupiti po tri pakovanja paradajza, paprika, krastavaca, salate i brokolija. Kao razlog za ovakvu odluku su istakli probleme u berbi u Španiji i Maroku usljed nepovoljnih vremenskih uslova. U vodećem lancu Morrisons je moguće kupiti dva artikla po osobi.

No, na fotografijama, koje su objavili korisnici društvenih mreža iz Španije i Maroka, vide se police pune paradajza i svježeg voća, što je neke navelo na zaključak da je ovaj problem povezan s Brexitom.

Andrew Opie, direktor za hranu i održivost u Britanskom maloprodajnom konzorciju, smatra da su nepovoljni vremenski uslovi krivi za nestašicu. Međutim, Jack Ward, izvršni direktor Britanskog udruženja poljoprivrednih proizvođača, izjavio je da je uzrok nestašice u rastu cijena energenata.

"Prošle jeseni bili su brojni razgovori o rastu proizvodnih troškova usljed rasta cijena energenata i drugih potrepština. Proizvođači u Velikoj Britaniji i u drugim dijelovima sjeverne Evrope su zauzeli stav da neće saditi ako im se ne bude garantovala razumna cijena", napomenuo je Ward.

Prema njegovim riječima, nije se isplatilo kockanje u tome da se nadomjesti nestašica koja je posljedica odluke domaćih proizvođača. Ukazao je da se zbog toga alternativa tražila u Španiji i Maroku, ali da to nije bilo dovoljno da se spriječi nestašica.

Prema podacima Ambasade Velike Britanije u Maroku, Velika Britanija 25 posto paradajza uvozi iz Maroka, a 20 posto iz Španije, što ove dvije države čini najvećim izvoznicama paradajza u Veliku Britaniju.

Situacija je pogoršana smanjenjem proizvodnje paradajza u staklenicima velikih proizvođača, kao što je Nizozemska. Stručnjaci su kao razlog za to istakli upravo visoke cijene energenata.

Da li je Brexit kriv

Za razliku od korisnika društvenih mreža, stručnjaci smatraju da Brexit ima minimalnu ulogu u nestašici. U Britanskom udruženju poljoprivrednih proizvođača smatraju da je Brexit glavni krivac za probleme u privlačenju radnika iz država EU.

Kako je objavio Euronews, položaj Velike Britanije i njena odvojenost od kontinentalnog dijela Evrope je imala značajnu ulogu u nestašici.

"Dobavljaču je jeftinije isporučiti Nizozemskoj i drugim zemljama na sjeveru kontinenta, jer nemaju 40 kilometara Engleskog kanala (Le Manchea) koji povećava troškove", ukazao je Chris White iz lista Fruit Net.

Dodatni troškovi i birokratija, koji su posljedica Brexita, u isporuci voća i povrća preko La Manchea su preskupi za pojedine proizvođače. Zbog toga paradajza ima u Francuskoj, Belgiji ili Nizozemskoj, ali ne i u Velikoj Britaniji. Pojedini mediji su objavili da i u irskim marketima nedostaje paradajza.

Stručnjaci vjeruju da su složeni lanci snabdijevanja još jedan uzročnik nestašice za koju se očekuje da će trajati još nekoliko sedmica, prenosi Euronews.