BH-Gas
0

Cijene gasa u 2010. ostaju iste

Sarajevo-x.com
Nakon prošlosedmičnih razgovora sa ruskom kompanijom Gazprom Export, koji su održani u Moskvi, BH-Gas je zaključio Aneks Ugovora o isporukama prirodnog gasa za kompletnu 2010. godinu. Ugovor je produžen pod istim uslovima, tako da će cijene gasa ostati iste kao u 2009., javio nam je direktor BH-Gasa Almir Bečarević.

Ruska cijena prirodnog gasa u 2010. godini bit će povećana u prvom kvartalu za min. 13% (preračunato u KM), a za drugi i treći kvartal se prognozira daljni rast od 5-7% za svaki kvartal. Ipak, te promjene su uvrštene u važećem ugovoru sa Gazprom Exportom, koji je na zadnjim razgovorima produžen za narednih godinu dana.

Dakle, bez obzira na rast ruske cijene gasa, ona se za distributivne kompanije u zimskom periodu neće mijenjati, pojašnjavaju iz BH-Gasa.

"Svi distributivni kupci će biti subvencionirani iz dobiti BH-Gasa, čime ćemo na direktan način pomoći svim distributivnim kompanijama, a time i građanima u narednom periodu. Nakon završetka zimske sezone, BH-Gas će biti prinuđen zatražiti od nadležnih ministarstava usklađivanje prodajne cijene prirodnog gasa sa porastom uvozne cijene", stoji u saopštenju ove kompanije.