biznis
0

Centralna banka UAE pomaže posrnuli Dubai World

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) objavila je sinoć da će otvoriti specijalnu kreditnu liniju za podršku posrnulom holdingu "Dubai World" koji je prošle sedmice zatražio odgodu plaćanja svojih velikih dugova i time izazvao potres na globalnim finansijskim tržištima.

Glasila u Abu Dhabiju su prenijela da su predstavnici emisione banke UAE obavijestili lokalne banke i filijale inostranih kreditnih organizacija o stvaranju dopunskog mehanizma poboljšanja likvidnosti, koji podržan sredstvima te centralne banke.

U saopćenju banke se također naglašava da je bankarski sistem u toj zemlji mnogo stabilniji nego što je bio prije godinu dana, prenijele su inostrane agencije. Očekuje se da banke Abu Dhabija i Dubaija otvore kreditnu liniju za posrnuli "Dubai World" od 24,27 milijardi dolara, sa mogućnošću da ugrožena kompanija pozajmi nedostajuća sredstva i na inostranom kreditnom tržištu, izvjestila je agencija Prime - Tass.

Odluka monetarnih vlasti UAE je saopštena uoči današnjeg otvaranja svjetskih finansijskih tržišta, sa ciljem dalje stabilizacije cijena akcija i smirivanja nervoze na globalnom deviznom tržištu.

Dubai je, kako podsjeća radio "Voice Of America" (VOA), polovinom prošle sedmice saopćio da će od povjerilaca tražiti šestomjesečno odlaganje isplate dugova za državnu holding kompaniju "Dubai World", od koje strani povjerioci potražuju gotovo 60 milijardi dolara.

Ta informacija dovela je do pada vrijednosti akcija na svjetskim berzama, jer su se investitori uplašili da bi kreditna kriza u Dubaiju mogla da ima uticaj na ekonomije u razvoju i evropske banke koje su pozajmljivale novac zalivskoj državi, ističe VOA.

Berze zemalja Persijskog zaliva, kako se navodi u agencijskim izvještajima, otvaraju se danas poslije duže pauze zbog proslave svetog muslimanskog praznika Kurban bajrama.