Ćurevo selo kod Foče
2

FOTO / Budućnost BiH je u proizvodnji organske hrane

Piše: A. R.
Foto: N. Crnčalo
Foto: N. Crnčalo
Azem Džamalija, diplomirani ekonomista i nekadašnji finansijski inspektor, se sa suprugom, sinom i bratom vratio svojoj kući u Ćurevo selo kod Foče. Uz pomoć turske finansijske linije i BBI banke proširio je proizvodnju mlijeka i sira, uzgoj tovne junadi i poljoprivrednih kultura te ljekovitog bilja i danas od svog rada izdržava porodicu.

"Budućnost Bosne i Hercegovine je u proizvodnji zdrave organske hrane. Ovu činjenicu potvrđuje sve veći interes obrazovanih ljudi, intelektualaca za život i rad na selu", kaže Džamalija. Diplomirani ekonomista po zanimanju, nekadašnji finansijski inspektor u Kladnju silno je želio da se vrati kući, no uvjeti života u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, naročito za povratnike, bili su veoma teški. Ipak, uz pomoć turske finansijske linije uspio je proširiti proizvodnju mlijeka i sira, uzgoj tovne junadi i poljoprivrednih kultura te ljekovitog bilja i izaći na tržište sa svojim proizvodima. Nije bilo lako, naročito na početku, kaže, no rad se uvijek isplati. Sada ima stabilne prihode za svoje domaćinstvo i cijela porodica, supruga Izeta, sin Tarik i brat Ibrahim, može lijepo živjeti.

Povoljna sredstva

"Uzeo sam veoma povoljna sredstva u BBI banci i proširio proizvodne kapacitete. Ranije smo radili samo za vlastite potrebe, a danas sve što proizvedemo možemo i prodati. Bilo bi dobro kada bi na nivou države postojala ustanova za certificiranje organske hrane koju bismo onda mogli plasirati i u zemlje Evropske unije", govori Džamalija, kojeg smo zatekli na pašnjacima u blizini njegove kuće dok je išao u obilazak stoke koja je pasla posljednju ovogodišnju travu.

Ispod prostrane planinske visoravni Vučeva, okruženo sa tri strane kanjonima rijeka Sutjeske, Drine i Pive, a sa četvrte natkriljeno visokim masivom Maglića, nalazi se Ćurevo selo. Područje bogato šumama, livadama i pašnjacima, vjekovno stjecište stočara u ljetnim mjesecima, kada ožive katuni, a plodne pašnjake prekriju stada ovaca i krda goveda. I naš sagovornik je donedavno imao stado ovaca, ali ih je zbog stalne opasnosti od vukova ipak prodao. Danas se na ovim strmim pašnjacima mogu pronaći samo stada divljih koza koje uspijevaju opstati uprkos opasnim vukovima.

"Imam 12 grla krupne stoke, uglavnom je to domaća gatačka rasa, i kao što vidite, kod nas je zastupljen princip slobodne ispaše. Sve je ovdje zdravo i čisto i ne samo da se od ovog posla može zaraditi već, što je još i važnije, ovdje se može zdravo živjeti. Vratio sam se prije sedam godina i od tada nikad nisam posjetio ljekara. Osjećam se odlično, jedem i živim zdravo. Sa sigurnošću mogu reći da je 80 posto hrane koja se koristi u gradovima nezdrava, stoga je prava šteta ne iskoristiti ove prirodne blagodati koje BiH posjeduje", kaže Džamalija. Pa iako ima kuću u Sarajevu, u kojoj sada boravi sin Tarik, student na Fakultetu za sport i telesni odgoj, nije se dvoumio u vezi sa povratkom u Foču.

Čiste vode i plodna zemlja

U selu u kojem je bilo 50 kuća obnovljeno je 45 i većina prijeratnih stanovnika se vratila. Između ostalih, i jedna samohrana majka sa dvoje djece, koja godinama nije mogla pronaći posao u Zenici. Azem naglašava da svojim primjerom želi pokazati mladim ljudima da se od rada može živjeti.

Njegovi planovi su da, osim proizvodnje mlijeka i tova stoke počne proizvodnju masnog sira, uzgoj luka, krompira, graha i oraha te sušenje šljiva i krušaka. U njegovoj ponudi će se naći i brusnica i borovnica. Područje općine Foča bogato je čistim izvorima, plodnom zemljom i čistim zrakom, a svaki obrađeni komadić zemlje daje izdašne plodove. U podnožju planine Vučevo još od davnina rastu ljekovite trave kantarion, majčina dušica, hajdučka trava i mnoge druge, pa će i ljekovito bilje naći svoje mjesto u Azemovoj ponudi.

U kvalitet ovih proizvoda mogli smo se i sami uvjeriti. Ručno spravljen domaći sir od krava koje su se hranile prirodnim putem na obroncima ispod Vučeva, uz komad toplog domaćeg hljeba, ima poseban okus. Domaćin nas je ponudio i čajem od majčine dušice, čiji se miris proširio cijelom kućom. Nažalost, moramo krenuti dalje i posjetiti povratnike u selima u oblizini Gacka.

Azema i njegovu porodicu ostavljamo njihovim obavezama. Vrše posljednje radove pred dolazak zime i snijega, pripremaju hranu za stoku, izvode i završne radove na novom objektu nedaleko od kuće, u kojem će prvi put ove zime sušiti meso, siju luk koji će s prvim proljetnim suncem izaći na površinu zemlje i najaviti dolazak proljeća.

"Nadam se da će ljudi u Bosni i Hercegovini shvatiti kakve mi vrijednosti imamo. Doći će vrijeme kada će se svaki komadić zemlje morati obrađivati kako bi se proizvela hrana. Stranci koji dođu u posjetu prirodnom parku Sutjeska i Tjentište ostaju zadivljeni bh. ljepotama. I zaista, nigdje na svijetu ne postoje tako čiste vode i zemlja kao ovdje. Sutjeska se može piti cijelim svojim tokom, samo mi još uvijek ne shvatamo kakve vrjednosti imamo", zaključuje naš sagovornik.