Sjajni podaci
13

Broj turista u Sarajevu samo raste, "prebacit" će se rekordna 2019. godina

A. Ku.
Foto: Facebook (Foto: I. Š./Klix.ba)
Foto: Facebook (Foto: I. Š./Klix.ba)
Glavni grad Bosne i Hercegovine i ove je godine nezaobilazna turistička destinacija, a prognozira se da će ova godina premašiti rekordnu predpandemijsku 2019. godinu.

U razgovoru za Klix.ba direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić kaže da podaci za prvih šest mjeseci ove godine da je broj turista veći za 20 do 30 posto u odnosu na 2022. godinu.

"Sa brojkama smo skoro izjednačeni sa 2019. godinom koja je rekordna, a ujedno je godina pred pandemiju koronavirusa i mislim da ćemo je premašiti", rekao nam je Fazlagić.

Dodaje da svjetska turistička agencija predviđa da bi na globalnom nivou 2025. godina trebala biti godina potpunog opravka od posljedica pandemije.

"Mi smo već sad ušli u top pet zemalja koje su se vratile u predpandemijski period a tome su doprinijele i dvije važne političke odluke", ističe Fazlagić.

Jedna je donsena na kantonalnom nivou, a druga na državnom.

"Vlada Kantona Sarajevo je dodijelila sredstva Turističkoj zajednici kako bi mogla sufinansirati direktne avioletovetove koji su, navodi Fazlagić, žila kucavica i ključni za dolazak turista.

"Ta odluka je bitna kako za ekonomiju Sarajeva tako i ekonomiju BiH. Značajnu odluku je donijelo i Vijeće ministara BiH o ukidanju viza građanima Saudijske Arabije, što je pozitivno jer su oni mnogobrojni turisti i dobri potrošači tako da se nadamo da će se efekat tih odluka vidjeti i mi smo optimistični", kaže Fazlagić.

U toku ljetne sezone svi oni koji budu boraili u Sarajevu moći će uživati u raznolikom sadržaju, poput Summer festa, Sarajevo film festivala, Omladinskog film festival, Bear festa, ali i manifestacije Baščaršijske noći.

Fazlagić nam kaže da Turistička zajednica KS već planira aktivnosti za jesen i zimu te će u septembru biti raspisan javni poziv za Winter fest kojim će biti sufinansirani projekti koji će obogatiti zimske mjesece u Sarajevu.