biznis
0

Britanska vlada investira milijarde funti u državnu banku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska vlada će investirati milijarde funti u državnu banku "Nordern rok", u nastojanju da odmrzne unutrašnje kreditno tržište i pomogne ekonomski oporavak zemlje, izjavio je danas ministar finansija Alistair Darling.

U izjavi za londonski radio BBC on je objasnio da se radi o jednoj u seriji mjera za oživljavanje domaćeg bankarskog sistema koji je zapao u oštru krizu poslije sloma hipotekarnog tržišta u SAD.

Neimenovani zvaničnik britanskog ministarstva finansija potvrdio je da bi banka "Nordern rok", tokom naredne dvije godine, mogla da uveća vlastite hipotekarne kredite za oko 14 miljardi funti (oko 20,33 milijarde dolara).

Privreda Velike Britanije ostvarila je u posljednjem kvartalu prošle godine negativan rast od minus jedan i po posto, a recesivni talas će se, prema svim meritornim prognozama, produžiti i na cijelu tekuću godinu.

Negativna stopa rasta u britanskoj privredi kretat će se ove godine, ako je cijeniti na osnovu različitih prognoza, između minus dva i minus tri i po posto.