biznis
0

Branković: Suština politike privatizacije da se ubrza razvoj Federacije BiH

FENA
Privatizacija telekoma u Federaciji BiH i iznalaženje optimalnih rješenja pitanja su na koja će se odgovor tražiti u drugoj fazi obrade ukupne politike privatizacije u FBiH, izjavio je danas premijer Federacije BiH Nedžad Branković tokom susreta s novinarima u Sarajevu.

Cilj politike privatizacije u Federaciji BiH koju priprema Vlada, kako je istakao Branković, nije prodaja kapitala, već da se ubrza razvoj Federacije.

-Mi smo identifikovali nivo potreba s ciljem da razvijemo, modernizujemo i napravimo potpuno drugačiju sliku o Federaciji i predložili izbor kako da situiramo te potrebe za razvojem što je suština politike privatizacije, kazao je Branković.

Zato je danas, prema njegovim riječima, donesena odluka da se pokuša na sljedećoj sjednici Vlade, na osnovu primjedbi na prijedlog tog dokumenta koji treba u skladu s raspravama doraditi, što prije donese i nacrt dokumenta programa javnih investicija u skladu sa strukturom rasporeda novca od privatizacije kako je odlučio Parlament.

Ta dva dokumenta, istakao je Branković, predstavljaju jednu cjelinu.

Kada se Parlament opredijeli o tim dokumentima, svaka pojedinačna privatizacija, pogotovo strateških kompanija u telekom sektoru, imat će detaljan program u kojem će se ponuditi odgovori o metodu i dinamici privatizacije i drugi detalji njihove privatizacije.