biznis
60

BIT Alijansa osposobila mentore za jačanje IT industrije u BiH

Klix.ba
U Sarajevu je danas uspješno okončana obuka za 30 mentora iz šest vodećih IT kompanija u BiH.

AtlantBH, Authority Partners, DevLogic, Green River Media, PING i Zira su osnivači udruženja ”BIT Alijansa” koje aktivno radi na jačanju IT industrije u BiH kao i na njenom povezivanju sa širom društvenom zajednicom.

BIT Alijansa pruža podršku kompanijama da pronađu svoje mjesto na globalnom IT tržištu, predstavlja platformu za osiguranje kvalitetne saradnje između IT kompanija u BiH te pokreće inicijative koje talentovane mlade ljude usmjeravaju i educiraju ka IT profesiji. Osim svakodnevnog rada na izazovnim IT projektima, uposlenici članica BIT Alijanse često imaju ulogu formalnih ili neformalnih mentora u procesu rada sa mladim praktikantima i u toku adaptacije novih uposlenika. Stoga su članice Alijanse, u cilju što kvalitetnijeg razumijevanja i realizacije mentorskih uloga, prepoznale potrebu za organizacijom fokusirane specijalističke edukacije za mentore sa nizom interaktivnih vježbi i prenošenja znanja i iskustava.

Ova važna obuka će omogućiti standardizaciju mentorskog procesa i osigurati da mentori razumiju svoju ulogu i odgovornosti u mentorskom odnosu te da znaju koristiti alate koji će omogućiti ujednačen pristup i rad sa praktikantima i budućim zaposlenicima IT kompanija kao i sa učesnicima edukativnih projekata BIT Camp i Moja Praksa.

Specijalistička edukacija za mentore je podržana od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta "Partnerstvo za inovacije" (www.innovation.ba).