CEFTA
0

BiH u 2011. predsjedava pododborom za tehničke i necarinske barijere

FENA
Mladen Zirojević (Foto: Arhiv)
Mladen Zirojević (Foto: Arhiv)
U skladu sa odlukama Zajedničkog odbora CEFTA-e, Bosna i Hercegovina u 2011. godini predsjedava CEFTA Pododborom za tehničke i necarinske barijere u trgovini.

"To predsjedavanje je posebno značajno za Bosnu i Hercegovinu, te je u tu svrhu pripremljen vrlo ambiciozan plan rada", izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.

Bosna i Hercegovina, prema njegovim riječima, djeluje vrlo aktivno unutar struktura CEFTA Sporazuma na identifikaciji i uklanjanju necarinskih barijera, a posebno na iznalaženju i uspostavi sistemskih rješenja koja bi, ne samo dovela do ukidanja određenih necarinskih barijera već bi spriječila i njihovo ponavljanje u budućnosti.

U tom smislu, u prethodnoj godini su započete ili realizirane brojne aktivnosti. Neke od najvažnijih su priprema i puštanje u rad CEFTA Trgovinskog portala koji ima za cilj transparentnost propisa i procedura vezanih za uvoz/izvoz sa svakom potpisnicom Sporazuma i smanjenje troškova pribavljanja takvih informacija.

"Transparentnost propisa je jedan od osnovnih preduvjeta za sprječavanje, ali i ukidanje necarinskih barijera", ističe Zirojević.

Također, uz pomoć OECD-a pripremljen je instrument za monitoring necarinskih barijera. Taj instrument će u prvoj fazi biti primijenjen na određenom broju izabranih sektora svih potpisnica, a rezultat monitoringa će pokazati gdje i koje necarinske i tehničke barijere postoje te koje korake je potrebno poduzeti za slobodno kretanje roba iz tih sektora.

Unutar CEFTA-e se i dalje nastavlja monitoring ad hoc prijavljenih barijera. Prema rezultatima analize, Bosna i Hercegovina je potpisnica koja je riješila najveći broj prijavljenih problema.

"Dakle, resorne institucije BiH su, na čelu sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ali i predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, poduzele niz bilateralnih aktivnosti na iznalaženju odgovarajućih rješenja koja za posljedicu trebaju imati ukidanje necarinskih barijera za bh. izvoznike", kazao je Zirojević.

Tržište zemalja CEFTA-e 2006 najuspješnije je tržište za naše izvoznike. U prvih deset mjeseci 2010. godine vrijednost izvoza na to tržište se povećala za 364 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine, dok uvoz bilježi rast od 230 miliona KM.

Od članica CEFTA-e, BiH suficit ima sa Crnom Gorom, UNMIK-om i Albanijom, a deficit sa Hrvatskom i Srbijom.