Džombić nije zabrinut
0

"BiH se još može zaduživati"

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića ne zabrinjava činjenica da je Međunarodna agencija za ocjenu suverenog (državnog) kreditnog rejtinga "Moody’s Investor Service" snizila izglede (outlook) u sklopu ocjene kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine, izjavivši da naša zemlja još ima prostora za zaduženje.

Navodeći da su uvjeti kreditiranja i privređivanja "svuda u svijetu pogoršani, pa je vjerovatno došlo do smanjenja tog rejtinga", Džombić je dodao da je postojala i procjena rejtinga Islanda koji je bio veći od BiH, "pa je Island bankrotirao za nekoliko mjeseci".

On smatra da BiH još nije "previše" zadužena.

"I FBiH i RS još imaju prostora da sarađuju s međunarodnim finansijskim institucijama. I sada imamo dobru saradnju i smatramo da će svi projekti i u RS-u i BiH biti realizirani kako je zamišljeno te da ćemo naći zajednički interes s velikim korporacijama na rješavanju važnih projekata", ustvrdio je entitetski premijer.

Agencija "Moody’s Investor Service" snizila je izglede (outlook) u sklopu ocjene kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Agencija je zadržala kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B2, ali je snizila izglede (outlook) sa stabilnih na negativne, navodeći kao razloge političke zastoje i s tim u vezi odgađanje ekonomskih i ustavnih reformi.

"Moody’s" navodi da su negativne izglede kreditnog rejtinga, uglavnom, prouzrokovali politički zastoji i činjenica da zakonodavna i izvršna vlast na nivou BiH nije uspostavljena sedam mjeseci nakon općih izbora koji su održani u oktobru prošle godine, te da odgađanje ekonomskih i ustavnih reformi stvara prepreke BiH da dobije status kandidata Evropske unije.