biznis
0

BiH na 87. mjestu u efikasnosti trgovinske logistike

SRNA
BiH je prema studiji Svjetske banke u konkurenciji od 155 zemalja zauzela 87. mjesto na ljestvici efikasnosti trgovinske logistike.

Srbija je zauzela 83. mjesto, dok je Crnoj Gori pripalo 121. mjesto.

Hrvatska se našla na 74. mjestu a od zemalja regiona ispred nje su na 57. mjestu Slovenija, te Makedonija na 73. mjestu.

Njemačka je prva po kvalitetu i efikasnosti trgovinske logistike, a slijede je Singapur i Švedska.

Evropske zemlje dominiraju među prvih deset, pa je četvrto, peto i šesto mjesto pripalo Holandiji, Luksemburgu i Švajcarskoj, dok su osmo, deveto i deseto mjesto zauzele Velika Britanija, Belgija i Norveška.

Izuzetak u ovom "evropskom klubu" je Japan koji je izjednačen sa Švicarskom i našao se na sedmom mjestu.

Trgovinska logistika uopšteno je poboljšana, ali treba uložiti dodatne napore u njensnažniji oporavak, zaključuju autori studije pod nazivom "Povezivanje radi uspješnije konkurencije: trgovinska logistika u svjetskoj privredi", koji Svjetska banka objavljuje svake dvije godine.

Studija je obuhvatila 155 zemalja a ljestvica se temelji na sveobuhvatnom globalnom istraživanju međunarodnih kompanija za prevoz tereta i ekspresnu dostavu.

Iako je utvrdila postojanje značajnog "logističkog jaza" između bogatih i većine zemalja u razvoju, studija ukazuje i na pozitivne trendove u nekim ključnim područjima kao što je modernizacija carinskog sistema, korištenje informatičke tehnologije i razvoj privatnih logističkih usluga.