biznis
0

BH Telecom donirao 1,3 miliona KM za 743 projekta

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
Generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kompanija BH Telecom je u ovoj godini donirala 1.317.010 konvertibilnih maraka za 743 različita projekta u oblasti sporta, humanitarnih, kulturnih i socijalnih projekata.

Kao i prethodnih godina, BH Telecom donira pravnim subjektima jedan posto ostvarene dobiti. Na Javni poziv objavljen u junu pristigle su 1.324 prijave, od kojih su 1.283 stigle na vrijeme i ispunjavale tražene uvjete.

Od 1,3 miliona KM najviše sredstava otišlo je za sport. Za ovu kategoriju odobreno je 256 projekata i dodijeljeno više od 400.000 KM. Za 224 humanitarna projekta je dodijeljeno 371.750 KM dok je za kulturne projekte izdvojeno 224.500 KM. Za socijalne projekte, njih 69, odobreno je 202.610 KM.

Najviše sredstava odobreno je Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić iz Bihaća, na čiji će račun biti uplaćeno 87.860 KM.

"Ova donacija pomoći će u opremanju Odjela otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije, a najviše će pomoći djeci sa posebnim potrebama", kazao je predstavnik bolnice iz Bihaća.

Iznos od 9.750 KM dobili su RVI Novo Sarajevo za izgradnju centra za liječenje, JU Bolnica Bugojno za izgradnju ambulante, Medžlis IZ Foča za obnovu Aladža džamije i FK Velež.

"Od 2002. do 2012. godine BH Telecom je dodijelio donacija u iznosu od preko 15 miliona KM. Naš aspekt društvene odgovornosti dokazuje i potpisivanje ugovora u mjestima sjedišta aplikanata. Naša filozofija se dosta oslanja na potrebu da se održimo kao društveno najodgovornija firma u BiH", kazao je Kadrija Hodžić, predsjednik Nadzornog odbora BH Telecoma.

Generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović kaže da kompanija na čijem se čelu nalazi na ovaj način ispunjava društvenu odgovornost.

"Izdvajamo maksimalan mogući iznos koji se po zakonu može izdvojiti za ovu namjenu. Mi bismo možda željeli i više izdvojiti, ali zakon kaže striktno jedan posto od dobiti. Prije četiri-pet godina imali smo blizu 150 zahtjeva. Danas je broj zahtjeva veći od 1.000", kaže Rešidbegović.