IMM Cologne
0

Bh. izlagači počeli predstavljanje domaće drvne industrije

FENA
Najveća svjetska izložba namještaja - sajam IMM Cologne otvoren je u utorak u Kelnu, a trajat će do 23. januara.

U organizaciji VTKBiH i partnera SIPPO, FIRMA USAID, BH EPA na IMM-u izlaže i šest renomiranih proizvođača namještaja iz Bosne i Hercegovine i to Rukotvorine iz Konjica, Arteco iz Tešnja, Ećo Company iz Sarajeva, Nova Forma iz Šamca, Krivaja 1884 iz Zavidovića i Zedex iz Zenice.

Osim njih u Kelnu će biti prezentiran i Virtualni sajam BiH eFair4u koji je omogućio svim privrednicima iz BiH da putem www.efair4u.com portala predstave svoju proizvodnju i nađu put do kupaca širom svijeta.

"Drvna industrija jedna je od najperspektivnijih privrednih grana iz BiH. Proizvodi iz naše zemlje definitivno dobro prolaze kod kupaca u Evropi i ovo je prilika da se dodatno otvore i približe vrata spomenutog tržišta.

Zbog toga je VTKBiH s partnerima odlučila podržati zajednički nastup bh. proizvođača namještaja", rekao je direktor BH EPA Enes Ališković.

Direktor Ećo Company Suad Ećo smatra da nema boljeg načina za promociju nego putem sajma takve vrste.

"Ovdje se dijele iskustva, vide novi trendovi u dizajnu i sklapaju poslovi. Na ovaj način promovira se ne samo drvna industrija nego cijela privreda BiH", rekao je Ećo.

Da BiH prati trendove u dizajnu dokaz je i dizajn stolica firme "Artisan" koja je dobila prvu nagradu "Enterior Inovation Reword" - nagrada za inovacije u dizajnu.

"Turizam i drvna industrija najperspektivnije su grane privrede u BiH i zbog toga smo odlučili podržati zajednički nastup bh. izlagača", izjavio je David King, FIRMA Project USAID.

Na sajmu u Kelnu proizvode izlaže više od 1.500 renomiranih svjetskih izlagača, na više od 300.000 metara kvadratnog izložbenog prostora, a očekuje se više od 120.000 posjetilaca iz Njemačke i inozemstva.

IMM Cologne prvi je u nizu svjetskih sajmova na kojima će privredni subjekti iz BiH imati mogućnost da budu predstavljeni putem www.efair4u.com.

"Ova prezentacija usmjerena je ne samo na privlačenje ulaganja iz zemalja EU već i kao dobra osnova za veće prisustvo domaćih proizvoda na tržištu Njemačke i EU, kao i dobra prilika da se mnogobrojni posjetioci IMM Cologne sajma upoznaju o BiH koristeći portal www.efair4u.com", saopćeno je.