Tržišta rada
0

Bez posla 33 miliona ljudi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetska finansijska i ekonomska kriza izazvala je drastično pogoršanje situacije na tržištu rada u SAD, Japanu i Evropi, gdje se tokom juna broj nezaposlenih povećao na više od 33 miliona, piše danas japanski list "Nikei".

Podaci, koje prenosi list, pokazuju da je od marta prošle godine u SAD, Japanu i Evropi bez posla ostalo više od 12 miliona ljudi.

Najveći broj izgubljenih radnih mjesta u pomenutim regionima zabilježen je u sektoru prerađivačke industrije. Broj zaposlenih samo u ovom dijelu američke privrede opao je tokom juna za 136 hiljada.

Predsjednik Barack Obama sinoć je izjavio da se u narednom periodu može očekivati gubitak još nekoliko stotina hiljada radnih mjesta.

Nezaposlenost u Japanu uvećana je tokom juna na 5,4 posto od ukupno raspoložive radne snage, što je blizu istorijskog rekorda od 5,5 posto.

U SAD i evropskim zemljama zabilježena još veća stopa nezaposlenosti od 9,5 i 9,4 posto, navodi se u izvještaju japanskog lista.

"Postoje znaci da su industrijske kompanije u Japanu, SAD i Evropi već preživjele najteži dio krize", piše "Nikei" i upozorava da je usljed svjetske finansijske krize došlo do velikog pada proizvodnje, zbog čega u narednom periodu ne treba isključiti dodatni skok nezaposlenosti.
U SAD je trenutno bez posla oko 14,5 miliona ljudi, a državni ekonomisti  prognoziraju skok nezaposlenosti do kraja ove i tokom prvog polugodišta naredne godine za još najmanje pola miliona, prenosi agencija Blumberg.