Berza
0

Zepter banka od danas zvanično u Volksbank International AG (VBI) grupi

FENA
Današnjom transakcijom na Banjalučkoj berzi Volksbank International AG (VBI) finalizirala je kupovinu banjalučke Zepter banke, saopćeno je iz VOLKSBANK BH d.d. Sarajevo.

Ova transakcija u vrijednosti 82 miliona KM istovremeno je najveća do sada obavljena akvizicija u bankarskom sektoru Republike Srpske.

Uplatom novca u potpunosti je proveden kupoprodajni ugovor koji je potpisan u januaru ove godine, a Zepter banka nastavlja svoje poslovanje u okviru VBI grupacije pod imenom Volksbank Banja Luka.

Zepter banka je osnovana 1999. godine. Ima 22 organizacione jedinice i ukupnu aktivu u iznosu 390 miliona KM. Zapošljava 206 radnika.

U 2006. godini Zepter banka je ostvarila neto dobit od 1,8 miliona KM.

VBI grupacija obuhvata mrežu „kćerki-banaka“ u devet zemalja Srednje i Istočne Europe (Slovačka, Češka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Ukrajina) s oko 290 filijala i 3.900 zaposlenih.

Preuzimanjem Zepter banke Volksbank International AG nastavlja s razvojem poslovnih aktivnosti u BiH, od sada kroz Volksbank BH d.d. sa sjedištem u Sarajevu i Volksbank a.d. Banja Luka. Udruživanje ovih banaka doprinijet će boljem kvalitetu usluga i povoljnijim kreditnim aranžmanima.