Berza
0

Na evropskim berzama poboljšan apetit ulagača

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Indeksi na evropskim tržištima dionica porasli su u srijedu nakon što su se stišale zabrinutosti u vezi s grčkom dužničkom krizom a optimizam je ulijevao i Wall Street, potaknuvši apetit ulagača za rizikom.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,7 posto na 5.278 bodova. Frankfurtski DAX bio je na još većem dobitku, od 1,0 posto, dosegnuvši 5.645 bodova.

"Čini se da tržišta ponovno bilježe uzlet jer su trgovci sve uvjereniji da se stanje u Grčkoj može riješiti", kazao je Owen Ireland iz londonskog ODL Securitiesa.

Raspoloženje na tržištima popravilo se nakon što je Evropska unija postigla dogovor kojim jamči da će Atina uspješno financirati ogromni proračunski manjak. Ministri financija članica EU-a poručili su utorak grčkoj vladi da do 16. marta pripremi "dodatne mjere" kojima će uvesti reda u državne financije.

"Nakon jučerašnjeg skoka vrijednosti dionica moglo bi se pomisliti da je dužnička kriza u Evropi riješena. Iako definitivno nije tako, čini se da su vodeći indeksi porasli usprkos toj činjenici. Možda će neki zato biti na oprezu jer bi se u slučaju novih informacija u vezi s Grčkom vodeći indeksi mogli strmoglaviti", upozorio je James Hughes iz CMC Marketsa.

Među dobitnicama ponovno su prednjačile bankovne dionice, predvođene francuskim BNP Paribasom, čija je dobit u četvrtom tromjesečju nadmašila očekivanja tržišta.

Barclays, HSBC, Societe Generale, UBS i Deutsche Bank bili su tako na dobitku od jedan do 2,9 posto, crpeći dodatnu potporu iz ohrabrujućih poslovnih rezultata Barclaysa, Credit Suissea i JPMorgana u proteklim sedmicama.

Tržišta je dodatno ohrabrio Wall Street, koji je nakon produljenog vikenda u utorak na zatvaranju zabilježio najviši dnevni postotni dobitak u protekla tri mjeseca zahvaljujući ohrabrujućim podacima o industrijskim aktivnostima u njujorškoj regiji.

"Evropa se nadovezala na pozitivno zatvaranje berzi u SAD-u. Dobri su bili i rezultati BNP Paribasa i to je na samom početku trgovanja pozitivno obilježilo raspoloženje na evropskim burzama", zaključio je Nick Serff iz City Indexa.

Indeks tokijske berze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu od čak 2,8 posto, poskočivši na 10.306 bodova, prenio je Business.hr.