Berza
0

Na azijskim berzama porasle dionice izvoznika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na azijskim se berzama danas trgovalo oprezno. Najveći su dobitnici bili japanski izvoznici, a gubitke su bilježile banke.

Pozitivno je na azijska tržišta djelovao rast vodećih indeksa na Wall Streetu u petak, zbog čega su ostvarili najveći sedmični skok u godinu dana, unatoč anemičnim makroekonomskim podacima.

To se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, prenose agencije.

Ulagače su ohrabrili i podaci o većem nego što se očekivalo trgovinskom suficitu Kine u junu, pri čemu je izvoz porastao 43,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Pritom je snažno porastao i kineski uvoz energenata i sirovina, pa je sve to ublažilo strahovanja od slabljenja oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.

Zahvaljujući tome, porasle su cijene sirovina pa se cijena nafte i dalje kreće blizu razine od 76 dolara po barelu. A to je potaknulo dionice u rudarskom i energetskom sektoru. Osjetno su porasle i cijene dionica izvoznika.

Tako su dionice japanskih divova Honde i Sonya poskupile 2,8, odnosno 3,6 posto, što se zahvaljuje jačanju dolara prema jenu, zbog čega japanski proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na svjetskom tržištu.

Od gubitnika se ističe bankarski sektor. Najveća japanska banka po tržišnoj vrijednosti Mitsubishi UFJ Financial Group je oslabio 2,1.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 0,2 posto u crvenom na 115,94 boda. Japanski indeks Nikkei 225 se spustio 0,39 posto, hongkonški Hang Seng je porastao 0,49, a kineski CSI 300 indeks se povećao 1,10 posto. Južnokorejski indeks Kospi je bio na dobitku 0,64 posto.