Nakon šest sedmica pada
0

Djelimičan oporavak svjetskih berzi

FENA
Nakon šest sedmica gubitaka, na većini najvažnijih svjetskih berzi cijene dionica protekle su sedmice porasle zahvaljujući nadi da će uskoro biti riješeni grčki dužnički problemi, ali se trgovalo oprezno zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones Industrial Average prošle radne sedmice ojačao 0,4 posto, na 12.004 boda, a Standard & Poor's 500 za 0,04 posto, na 1.271 bod. Nasdaq Composite pao je, pak, jedan posto, na 2.616 bodova.

Za S&P 500 i Dow Jones to je prvi sedmični rast nakon šest sedmicaa gubitaka, što se zahvaljuje naznakama da će grčka dužnička kriza uskoro biti riješena, da će početkom jula biti dogovoren plan spašavanja te članice eurozone, koja grca pod teretom više od 330 milijardi eura dugova.

Njemačka i Francuska poručile su u petak da će zatražiti od banaka koje su izložene grčkim dugovima da dobrovoljno sudjeluju u spašavanju te članice eurozone.

To je ublažilo strahovanja ulagača od insolventnosti Grčke, jer moguća nesposobnost te zemlje da otplati svoje financijske obveze prijeti izbijanjem nove financijske krize, slabljenjem eura i velikim gubicima banaka i ostalih institucija koje su izložene grčkim dugovima.

Najave rješavanja grčke dužničke krize ponešto su ohrabrile ulagače krajem sedmice, ali analitičari upozoravaju da trend pada cijena dionica, koji traje od kraja aprila, možda još nije završen. Tehnički indikatori, kao što je odnos između opcija na prodaju i kupnju dionica, i dalje šalju negativne signale.

Rast VIX "indeks straha" Čikaške berze opcija prošle sedmice također ukazuje na nesigurnost ulagača. ''Svi posredni, privremeni podaci šalju prodajne signale'', kaže Larry McMillan, predsjednik tvrtke McMillan Analysis.

Daljnji smjer tržišta ovisit će i o novim makroekonomskim podacima. U posljednje vrijeme većina njih ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Prema izvještaju podružnice Feda u New Yorku, industrijska proizvodnja u toj regiji neočekivano je u junu pala, i to na najnižu razinu od novembra prošle godine. Pale su i nove narudžbe, dok je pokazatelj optimizma među industrijalcima zaronio na najnižu razinu od početka 2009. godine.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica prošle sedmice porasle, przenosi Hina. Doduše, londonski indeks FTSE oslabio je 0,89 posto, na 5.714 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 1,34 posto, na 7.164 boda, a pariški CAC za 0,47 posto, na 3.823 boda.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks prošle sedmice potonuo 1,72 posto, na 9.351 bod, najnižu razinu u tri mjeseca.