Berza
0

Azijske berze ojačale, jen pod pritiskom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene dionica na azijskim berzama jutros su porasle, što se ponajviše zahvaljuje jučerašnjim novim rekordnim dosezima Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7.30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Šangaju porasle između 0,1 i 1,3 posto.

U Australiji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7:30 sati bio na dobitku 0,25 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon dobrih podataka iz trgovačkog sektora koji su odagnali strahovanja o slaboj prazničnoj potrošnji u SAD-u.

Jutros su najviše porasle cijene dionica na berzi u Šangaju, što se zahvaljuje padu kamata na kineskom međubankarskom tržištu novca.

Prošle sedmce kineska centralna banka nije "ubrizgala" dovoljno svježih sredstava na to tržište, pa je cijena novca rasla. Ali situacija se smirila, pri čemu je centralna banka ponešto olabavila i kurs juana.

Ipak, volumen trgovanja je "mršav" jer su mnogi ulagači već zatvorili svoje knjige za ovu godinu, te povezali božićne i novogodišnje praznike.

A na valutnim tržištima nastavlja se "klizanje" japanskog jena, što je posljedica izuzetno labave monetarne politike japanske centralne banke, odnosno štampanja svježeg novca.

Kurs dolara dosegao je jutros, prvi put nakon pet godina, psihološki važan nivo od 105 jena, ali tu je naišao na otpor, pa je skliznuo na 104,80 jena.

Od početka godine dolar je prema jenu ojačao 22 posto, što je njegov najveći godišnji rast od 1979.

Cijena eura prema japanskoj valuti dosegla je jutros 144,03 jena, novi najviši nivo od oktobra 2008., ali se kasnije spustila na 143,95 jena.

Kurs eura prema američkoj valuti porastao je 0,4 posto, na 1,3740 dolara, prenosi Business.hr.