biznis
0

Berlin: Pokrenuta najveća istraga zbog utaje poreza

FENA
Njemačko državno odvjetništvo pokrenulo je dosad najopsežniju istragu zbog sumnje u utaju poreza u poslijeratnoj Njemačkoj, a istraga se vodi protiv više od tisuću građana Njemačke među kojima su i mnoge javne ličnosti i za koje se sumnja da su preko zaklada u Lichtensteinu pronevjerile poreza u ukupnom iznosu od oko 4 milijarde eura, javljaju njemački mediji u petak.

"Na popisu osumnjičenih nalazi se veliki broj manje ili više poznatih osoba iz javnog života", rekao je njemački ministar financija Peer Steinbrueck. Njemački ministar pozvao je sve osumnjičene da se sami prijave poreznim službama.

Državno odvjetništvo u Bochumu, koje vodi tu istragu, saopćilo je da su svi slučajevi utaje poreza vezani uz novčane transakcije prema kneževini Lichtenstein a gotovo sva istraga je usmjerena na klijente lihtenštajnske banke LGT. Zbog obujma istrage u slučaj su uključeni i djelatnici ostalih državnih odvjetništava specijaliziranih za slučajeve utaje poreza, javila je Hina.

"Istraga se usredotočila na zaklade u Lichtensteinu kojima je očito jedina svrha utaja poreza", saopćilo je odvjetništvo.

Državno odvjetništvo nije otkrilo izvor informacija o klijentima banke LTG ali neki mediji nagađaju da je presudna informacija za pokretanje istrage došla od Njemačke obavještajne službe (BND).

Prema navodima dnevnika "Handelsblatt" već sljedeći tjedan bi trebali biti obavljeni pretresi diljem Njemačke.

U četvrtak je izvršen pretres u privatnom stanu direktora Njemačke pošte Klausa Zumwinkela kojeg se također sumnjiči da je preko jedne zaklade u Lichtensteinu pronevjerio više od milion eura.