Rastu potrebe
9

Azija će do 2025. trošiti 50 posto električne energije proizvedene u svijetu

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA), Azija će do 2025. godine trošiti polovinu od svjetske električne energije.

Kina je najveći faktor u ovoj promjeni - do 2000. je trošila samo 10 posto struje proizvedene u svijetu, a pretpostavlja se da će do 2025. trošiti 33 posto.

Iako se sada broj stanovnika Kine smanjuje, rastući životni standard znači rastuću potražnju za strujom. Očekuje se da će se broj stanovnika pojedinih azijskih država do sredine ovog stoljeća povećavati, što će također značiti veću potrebu za strujom. Osim toga, rast će i životni standard u tim državama.

Kako su objavili iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Azija sve više koristi obnovljive izvore energije, ali se zbog ogromne potražnje oslanja i na struju proizvedenu iz uglja. U Kini se istovremeno povećava proizvodnja struje proizvedene iz obnovljivih izvora energije i proizvedene iz uglja.

Uprkos tome što se u najmnogoljudnijoj državi na svijetu grade termoelektrane, očekuje se da će uskoro početi smanjenje emisije štetnih gasova. No, ona će i dalje ostati na visokom nivou. Također se očekuje da će se nastaviti rast emisije štetnih gasova u drugim azijskim zemljama.