Privreda
15

Azerbejdžan zainteresiran za infrastrukturne projekte u BiH

Anadolija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvuje na II Globalnom forumu zajedničkih društava koji se o temi “Post 2015 agenda i zajednička društva“ održava 28. i 29. aprila u Bakuu u organizaciji Madridskog kluba (Club de Madrid), čiji je član i Nizami Ganjavi međunarodni centar (Nizami Ganjavi International Center).

Forum, na kojem učestvuje više od 30 bivših šefova država i vlada - članova Madridskog kluba, članovi Odbora Nizami Ganjavi međunarodnog centra, te predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog društva i akademskih zajednica, otvoren je obraćanjem predsjednika Republike Azerbejdžan Ilhama Aliyeva.

Na marginama Foruma, Lagumdžija se sastao sa ministrom vanjskih poslova Azerbejdžana Elmarimom Mammadyarovom sa kojim je razgovarao o daljnjem razvoju bilateralnih odnosa i konkretizaciji ekonomske saradnje dvije zemlje, prvenstveno u oblasti infrastrukturnih projekata i mogućem ulasku azarbejdžanskog kapitala na tržište BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je posebno istaknuo zainteresiranost BiH za unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje sa Azerbejdžanom. U tom smislu razgovarano je o mogućnosti da Vlada Azerbejdžana u narednom periodu investira u infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, prije svega u Koridor 5c, te željeznički Koridor 10.

Lagumdžija je izrazio zahvalnost rukovodstvu Azerbejdžana na angažmanu vezanom za realizaciju Transjadranskog i Jonsko-jadranskog plinovoda (TAP/IAP) u čijoj realizaciji će učestvovati i BiH zajedno sa Grčkom, Albanijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, te pozdravio dosadašnje aktivnosti Azerbejdžana na osnivanju „joint venture“ kompanija u BiH sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta u oblasti poljoprivrede i drvne industrije.

Šefovi diplomatija su posebno naglasili potrebu ubrzanja procedura i što skorijeg zaključivanja nekoliko veoma važnih međudržavnih sporazuma, a koji su trenutno u fazi usaglašavanja, poput Sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji i Sporazuma o unapređenju i recipročnoj zaštiti investicija.

Šef bh. diplomatije se na marginama Foruma danas susreo i sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhanom Aliyevim.

Predviđeno je da Lagumdžija učestvuje u panel diskusiji o temi: „Mjerenje održivog razvoja i socijalne inkluzije. Izazov razvrstanih podataka u praćenju Novih ciljeva održivog razvoja“ koja će biti održana sutra.

Osim Lagumdžije, panelisti će biti i bivši predsjednik Bolivije (2001-2002) i potpredsjednik Madridskog kluba Jorge Quiroga, bivši predsjednik Republike Bugarske (1997-2002) i član Odbora Nizami Ganjavi međunarodnog centra Petar Stoyanov, te predstavnik Svjetske banke Maitreyi Das.