biznis
67

Authority Partners Lab proslavio drugi rođendan

Kompanija Authority Partners je u petak, 18. marta 2016. godine, obilježila drugu godišnjicu postojanja Authority Partners (AP) Laba – programa prakse za sve mlade entuzijaste željne sticanja znanja i iskustva u radu na zanimljivim IT projektima i sa najnovijim tehnologijama.

Proslava je održana u prostorijama AP Laba, u Bosmal City Centru, a među gostima su bili i predstavnici Microsoft-a i EESTEC-a, te bivši polaznici prakse koji trenutno svoju karijeru grade u Authority Partnersu. Uz dobru hranu i kolače, gosti su imali priliku da prisustvuju i prezentaciji polaznika IoT Explorers programa prakse, koji su predstavili svoj projekat na kojem su vrijedno radili prethodne četiri sedmice. Druženje je nastavljeno uz prezentaciju o uspjesima AP Laba od osnivanja do danas.

Ideja o osnivanju AP Laba rođena je krajem 2013. godine sa željom da se zaljubljenicima u programiranje pruži prilika da svoje teorijsko znanje primijene u praksi, te da kroz rad na najmodernijim projektima steknu radne navike i iskustvo koje ih priprema za razvoj karijere u IT sektoru. U martu 2014. godine, prva generacija polaznika je započela praksu u AP Labu.

Praksa se obavlja u timovima, u moderno opremljenom prostoru u Bosmal City Centru uz pomoć AP Lab mentora koji je uposlenik Authority Partnersa. Pohađajući praksu, polaznici imaju mogućnost da iz prve ruke nauče kako je raditi za klijenta, dožive stvarno IT start-up okruženje, ispunjavaju rokove za date projekte i prezentuju svoj rad svake dvije sedmice. Svi oni koji se za vrijeme prakse istaknu svojim znanjem i radom dobiju preporuku za razgovor za posao u Authority Partnersu.

Ciklusi prakse se održavaju tokom cijele godine, a svaka tri mjeseca se vrši selekcija kandidata za naredni ciklus. Od februara ove godine Authority Partners nudi dva programa prakse u AP Labu:

  1. AP Lab Cloud Masters - program prakse koji djeluje od osnivanja AP Laba, traje 12 sedmica i 15 polaznika ima priliku da radi na razvoju aplikacija u nekim od najnovijih tehnologija.
  2. AP Lab IoT Explorers - program prakse pokrenut za sve ljubitelje The Internet of Things, traje 4 sedmice i 10 polaznika ovog programa trenutno ima priliku da radi sa LEGO Mindstorm EV3.

Pozivaju se svi zainteresovani za obavljanje prakse u AP Labu da prate objave i pozive za aplikacije na Authority Partners web stranici: www.authoritypartners.com kao i na društvenim profilima kompanije (facebook, twitter i LinkedIn). Naredni ciklusi prakse, planirani za 2016. godinu, će se odvijati u sljedećim terminima: maj - august, august - novembar, novembar - februar.

Od marta 2014. godine do danas održano je 8 programa prakse u AP Labu koje je uspješno pohađalo 120 polaznika. Od prve generacije do danas, svoju karijeru u Authority Partners-u započelo je i nastavilo 30 najboljih polaznika.

Otvaranjem AP Laba, Authority Partners je postao pionir među IT firmama kada je u pitanju investiranje u pružanje obuke za mlade, te je još jednom pokazao da je društveno odgovorna kompanija koja brine o svojoj zajednici. Zbog svog redovnog ulaganja u projekte za mlade i organizovanja aktivnosti usmjerenih ka polju razvoja IT kadrova u BiH, Authority Partners je 2015. godine dobio posebno Priznanje za podršku omladinskim projektima u sklopu nagrade DOBRO za filantropiju koju dodjeljuje Fondacija Mozaik.