biznis
0

Austrijske banke ne povlače kapital iz BiH

SRNA
Najveće austrijske banke u BiH potvrdile su da ne namjeravaju da povlače svoj kapital iz BiH, te da, kako su ranije planirale, nastavljaju da posluju na ovom tržištu, potvrdili su u Raiffeisen banci i Hypo Alpe Adria banci u BiH.

Ekonomski stručnjak za finansije Univerziteta u Klagenfurtu Gottfried Haber najavio je nedavno mogućnost povlačenja kapitala iz BiH. On je istakao da su nestabilnost eura i finansijska kriza osnovni uzroci zbog kojih austrijske banke razmišljaju o povlačenju sa područja jugoistočne Evrope.

   Međutim, mogućnost povlačenja kapitala iz Raiffeisen banke  u BiH su u potpunosti demantovali.

   "Raiffeisen  banka na svim tržištima na kojima posluje je domaća banka i ta tržišta doživljava kao svoja matična, te zajedno s njima dijelimo sve dobro i loše, što ćemo i ubuduće nastaviti", rekli su "Nezavisnim novinama" u Raiffeisen banci u  BiH.

   Oni su istakli da Raiffeisen kao vodeća grupacija u Austriji i centralnoj i istočnoj Evropi ima i dalje kvalitetnu i uspješnu poslovnu politiku, a uprkos veoma izazovnom okruženju dobit na nivou RBI grupacije prije oporezivanja premašila je milijardu eura, što je odličan rezultat, imajući u vidu okolnosti u kojima je ostvaren.

   U Hypo banci su naveli da je BiH jedno od ključnih tržišta Hypo grupe, odnosno njenog vlasnika Austrije.

   "Hypo BiH je sa oko 16 posto tržišnog učešća među tri najveće bankarske grupacije u zemlji i naša pozicija lidera na tržištu je neupitna", navodi se u saopštenju i dodaje da ima oko 400.000 klijenata čiji broj kontinuirano raste.