Komentari (10)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Na kraju će u ovoj kompaniji raditi minimalan broj ljudi, a zagađuju grad i truju oko 130 000 stanovnika. Nikada nisu i neće ispoštovati zahtjeve iz okolinske dozvole, jer im je jeftinije da plaćaju kazne, nego da ugrade filtere.
Sve otpustene ce primiti bratska firma BOSMAL... Sjecate li se Bosmala?
Sad samo gubimo, jer trenutno je radno aktivno možda 1500 zaposlenih, tehnologija napreduje i opet nema filtera, nema odgovarajućih kazni za prekršaje zbog zagađenja. Bolje je i ugasiti rad željezare, pa dati određenim firmama da na tom prostoru nešto drugo proizvode i vjerujem da bi u najmanju ruku bilo zaposleno isto ljudi, a ne bi bilo ni približno zagađenje.
Građani su trpili zagađenje prije rata kad je radilo 27000 radnika i to znači da je bilo oko 100000 zadovoljnih članova porodica. Plate su bile bolje za ono vrijeme i zasađeno je dosta drveća zbog zagađanja. Znači, znalo se šta se gubi i tu se trudilo da se malo popravi, a znalo se šta se i dobiva. Grad je bio daleko zadovoljniji, a sad je veliki stepen nezadovoljstva!
Ko koga truje? ArcelorMittal stanovnike Zenice? DA, ali nije Mittal izgradio zeljezaru gdje je dimnjak 30 metara od balkona solitera, nego bivsi vlasnii iste, tj. vlasti SR BiH. Osim toga, zelio bih cuti tu racunicu svih koji kaze: \"Neka Mittal napravi filtere, projekte zastite okolisa...\" Dali se iko tu ikada upitao dali se to Mittalu uopste isplati? Sta biste uradili da zatvori zeljezaru, kao sto je zatvorio par u Francuskoj prosle godine? Mozda da ga tuzite na Kantonalnom Sudu u Zenici? Smijesno... Pogledajte malo na internet stranici ArecelorMittal-a brojke oko isplativosti pojedinih zeljezara u okviru koncerna, pa ce vam biti jasno da nije opcija: --> Mittal od Zenice pravi Eko grad + zeljezara radi = svi sretni Ne, nego: Mittal zbog peglanja i neisplativosti gasi zeljezaru, pa Zenica tone u socijalni haos.
Ko koga truje? ArcelorMittal stanovnike Zenice? DA, ali nije Mittal izgradio zeljezaru gdje je dimnjak 30 metara od balkona solitera, nego bivsi vlasnii iste, tj. vlasti SR BiH. Osim toga, zelio bih cuti tu racunicu svih koji kaze: \"Neka Mittal napravi filtere, projekte zastite okolisa...\" Dali se iko tu ikada upitao dali se to Mittalu uopste isplati? Sta biste uradili da zatvori zeljezaru, kao sto je zatvorio par u Francuskoj prosle godine? Mozda da ga tuzite na Kantonalnom Sudu u Zenici? Smijesno... Pogledajte malo na internet stranici ArecelorMittal-a brojke oko isplativosti pojedinih zeljezara u okviru koncerna, pa ce vam biti jasno da nije opcija: --> Mittal od Zenice pravi Eko grad + zeljezara radi = svi sretni Ne, nego: Mittal zbog peglanja i neisplativosti gasi zeljezaru, pa Zenica tone u socijalni haos. Gluho bilo da se to desi.
Gospodo profulali ste temu. Oni rade sto i svaka kompanija na svijetu, na racun trovanja pravi profit. oni znaju da bez Zeljezare grad nebi postojao i to koroiste. Ali vi nikad niste pljunuli nase clanove Upravnog odbora. a to su vam Sabahudin ekinovic, sejo Kapetanovic ... Imate li hrabrost sa njima popricati, oni zastupaju nase interese. sta vi imate sa kulkarnijem ili sonjom, oni zastupaju interese Mitala. a da li ste se pitali koliko filtera su unistili nasi radnici zaposleni u mitalu, ili jednostavno ih ne ukljucuju ...nije to bas tako jednostavno kako se vama cini. PROBLEM JE sLJEDECI; USKORO CEMO BITI TeK SAMO PRIPREMA ULOSKA ZA FABRIKU LIMOVA U SKOPLJU. NECEMO CAK NI ZICU PROIZVODITI. PA KOLiKE cE NaM PLaTE ONDA BiTI, A ZAGaDJeNJE IsTO!!!!
Oni su najveći zenički problem i naše vlasti se moraju, kad već dosad nisu, više angažovati i primorati vlast u Federaciji da podigne rigorozne kazne protiv ovog zagađivača, jer tako se radi u ozbiljnim državama. U tom slučaju, ova kompanija će morati ili kupiti te famozne filtere ili prodati drugoj kompaniji koja će to uraditi. I to bi već bilo nešto!
Samo u BiH ne postoji javni bunt ili je vrlo mal. Ljudi kod nas trpe zbog 3050 zaposlenih radnika od kojih je polovina ionako na čekanju, a nauštrb svih nas, naše djece, našeg zdravlja! Ovo koliko ArcelorMittal zapošljava mogla bi bilo koja tvornica da se izgradi na prostoru željezare. Za 5 godina Mittal će prodati željezaru, ali naša djeca bi mogla imati velike zdravstvne probleme, od raka pa do drugih bolesti. Ova kompanija se štiti tako što kupuje za sitne pare određena udruženja, pa onda kao doprinose zajednici. Šuška se da se žele ubaciti i u neke veće ekološke programe da bi i dalje držali stepen tolerancije kod građana Zenice.
Pa zar ste ikada mislili da će biti drugačije ? Biznis je biznis ... Nema tu prijateljstva, socijale itd itd ... Samo keš !