Sjajni rezultati
4

Apple u posljednjem kvartalu zabilježio najveću zaradu u historiji pametnih telefona

A. B.
Tim Cook je naveo da bi zarada kompanije bila veća da nije bilo zatvaranja prodavnica zbog korone (Foto: EPA-EFE)
Tim Cook je naveo da bi zarada kompanije bila veća da nije bilo zatvaranja prodavnica zbog korone (Foto: EPA-EFE)
Tehnološki gigant Apple ostvario je izuzetno uspješne rezultate čak i za vrijeme pandemije, uzimajući u obzir da je zarada na svakoj pojedinačnoj liniji proizvoda porasla, a kompanija u posljednjem kvartalu zaradila više od 100 milijardi dolara.

Međutim, Apple je i dalje najpoznatiji po svom iPhoneu koji je tokom prazničnog perioda donio gotovo 59 posto prihoda kompanije. Prodaja ovog telefona je porasla za 17 posto, na nevjerovatnih 65,6 milijardi dolara u jednom kvartalu.

To je veliki pomak u odnosu na prethodni praznični kvartal kada je prodaja iPhonea porasla za samo 7,6 posto.

Apple više ne pruža jedinstvenu prodaju svojih proizvoda, međutim, prema procjeni istraživačke kompanije IDC, ova tehnološka firma je isporučila 90,1 milion telefona tokom tromjesječja.

"To se smatra najvećom zaradom u bilo kojem kvartalu dosad otkako je IDC počeo pratiti prodaju pametnih telefona", kazao je analitičar Francisko Jeronimo.

"Super ciklus" je nova tehnologija na kojoj je radio Apple, a radi se o proširenoj stvarnosti koja je ugrađena u njegov novi model iPhone 12, koji je zapravo postao dobar kandidat za veću zaradu. Analitičari smatraju da je to zbog njegovog dizajna i dodane 5G mreže koja uređajima omogućava brže povezivanje na Wi-Fi.

Izvršni direktor Applea Tim Cook kazao je da bi zarada na iPhoenu mogla biti veća, kao i bolji rezultati kompanije, da nije bilo zatvaranja trgovina usljed pandemije.

"Izuzimanjem trgovina iz te naše jednačine dolazi do kočenja prodaje, pogotovo kada je riječ o iPhoneu i drugim sličnim uređajima", kazao je Cook.

Dodao je da novi iPhone košta više, ali i pruža značajnu nadogradnju softvera privlačeći ne samo stare korisnike, već i one nove koji su možda dosad koristili samo Androide.

"Gledajući 'porodicu' iPhonea 12, možemo primijetiti kako se nadogradnja naših softvera povećava iz godine u godinu te smo trenutno ovim modelom dostigli neki maksimum koji dosad ni u jednom kvartalu nismo vidjeli", naglasio je Cook.

Smatra da je 5G potencijalno atraktivan za prodaju iPhonea 12 te da će tako biti do kraja godine. Međutim, kako je dodao, postoji problem što je 5G uspješno uspostavljen samo u Kini, dok u drugim regijama ova mobilna mreža nije baš toliko izgrađena, posebno u Evropi, piše CNBC.

Vezani članci