Elektroprivreda BiH
0

Amer Jerlagić: "Spasili smo rudnike"

FENA
Amer Jerlagić
Amer Jerlagić
Direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić izjavio je danas da Uprava Elektroprivrede BiH realizacijom godišnjih ugovora za prodaju električne energije u 2009. nije oštetila ovu kompaniju, Federaciju BiH, niti državu BiH.

"Naprotiv, učinili smo funkcionalnim jedan od najkvalitetnijih ugovora sačinjenih u prošloj godini u Evropi i najjači prodajni ugovor u jugoistočnoj Evropi", kazao je Jerlagić na pres-konferenciji u Sarajevu povodom neargumentovanih informacija koje su se pojavile u javnosti u vezi s ugovorom koji je Elektroprivreda BiH sklopila s određenim kupcima.

Po njegovim riječima, spašena je proizvodnja koja je u maju bila 94 posto, a danas prelazi sto posto. Prodaja je bila 98 posto, a sada je 111 posto u odnosu na plan i 122 posto u odnosu na isti peirod prošle godine.

"Ono što je najbitnije jeste da smo spasili rad rudnika. Krajem maja bilo je 800.000 tona zaliha uglja na depoima, 430.000 tona iznad naših uobičajenih rezervi koje imamo i to je praktično prijetilo obustavi isporuke, a samim tim i obustavi rada pojedinih rudnika", kazao je Jerlagić dodajući da su velikom proizvodnjom praktično vratili rudnike u normalan ritam i Elektroprivreda u prvom polugodištu ostvarila dobit.

Elektroprivreda BiH je prošle godine zaključila godišnje ugovore s kompanijama Atel i EFT za isporuku električne energije u 2009. godini. Po tim ugovorima predviđena je isporuka od 1665,1 GWh po prosječnoj cijeni od 82,35 eura/MWh, odnosno vrijednost ugovora je 137,1 miliona eura.

U prvoj polovini godine ugovori su sto posto realizirani po količini i cijeni.

Nakon pregovora s obje kompanije na bazi ugovornih klauzula usuglašen je aneks, kojim je izvršena promjena dinamike isporuke tako da se u drugom polugodištu izvrši umanjenje isporuke, koje je iznosilo 13,5 posto te da se ta umanjena energija isporuči u periodu koji će biti naknadno utvrđen i reguliran novim aneksom pri čemu će cijena ostati ista.

To praktično znači smanjenje za 30 MW odnosno 132,5 GWh za Atel, a smanjenje za 21 MW odnosno 92,7 GWh za EFT u ovom periodu, odnosno ukupno 225 GWh.

Za isti period putem javnog tendera izvršena je prodaja 80 MW, odnosno 353,3 GWh i to kompanijama Korlea, GEN-I i EFT, te intenzivirana dnevna prodaja.

Zahvaljujući tome, kako navode u Elektroprivredi BiH, nadoknađeno je umanjenje prihoda po osnovu aneksa na godišnje ugovore.