biznis
0

Ambasador Kuděla posjetio SERDA-u

FENA
Ambasador Republike Češke u BiH Jiří Kuděla i šefica Odjeljenja razvojne saradnje Ambasade Anesa Terza Vuković posjetili su danas Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju (SERDA) gdje su razgovarali s menadžmentom Agencije, saopćeno je iz SERDA-e.

Ambasador je informiran o dosadašanjim iskustvima u procesu regionalnog ekonomskog razvoja, te rezultatima lokalnih zajednica u ovom procesu na primjeru Sarajevske makroregije.

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić podsjetio je prisutne na činjenicu da nepostojanje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH predstavlja veliki problem, te da su evidentna značajna kašnjenja u donošenju zakona i uspostavljanju institucija na nivou države koje bi obezbijedile njegovo funkcionisanje.

Također, češki ambasador Kuděla potvrdio je da su nepovoljni uslovi za ekonomski razvoj u BiH rezultat nepovoljnog društveno- političkog okvira u našoj zemlji.

Govoreći o mogućnostima saradnje, predstavnici Ambasade Republike Češke posebno su istaknuli oblasti energetike i poljoprivrede u okviru kojih su obezbjeđena značajna sredstva, te pozvali menadžment Agencije da sa svojim projektima aplicira na sredstva koje je obezbjedila češka vlada.

Istovremeno, direktor Okerić ponudio je predstavnicima Ambasade konkretnu saradnju kroz realizaciju nekih od najznačajnijih SERDA-inih projekata kao što su "Čista rijeka Miljacka" i "Uspostavljanje tramvajske trase Ilidža - Hrasnica - Vojkovići - Dobrinja - Nedžarići".