biznis
0

Akcije Zynge oslabile na premijeri

SRNA
Akcije kompanije Zynga, koja je autor popularnih internetskih igrica Mafia wars i FarmVille, neočekivano su izgubile pet posto vrijednosti tokom prvog dana po izlasku ove firme na berzu.

Kompanija je planirala da sakupi milijardu dolara, pošto je na berzi ponudila 100.000 akcija po pojedinačnoj cijeni od deset dolara. Zyngine akcije u početku su porasle za deset procenata, ali su na kraju jučerašnjeg radnog dana imale vrijednost od 9,5 dolara.

Ovo je bila najveća premijera jedne internetske firme na berzi od kada je Google sakupio 1,9 milijardi dolara kada je izašao na berzu 2004. godine. Trenutna vrijednost Zynge je oko devet milijardi dolara.

Investitori su bili iznenađeni ovakvim Zynginim učinkom, pošto su očekivali pozitivan rezultat, jer je kompanija profitabilna. Firma je osnovana 2007. godine, a u prvih devet mjeseci 2011. godine ostvarila je prihod od 829 miliona dolara.

Za razliku od najvećih rivala, Zynga ne naplaćuje same igrice, ali ostvaruje zaradu prodajom dodataka, poput oružja ili novih likova u igricama. Drugi izvor prihoda je naplaćivanje oglašavanja kompanija unutar samih igrica.