Ismet Bajramović
0

"2010. će biti teža od prethodne godine"

FENA
Predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović upozorava da će 2010. godina biti još teža u odnosu na prethodnu za cijelu bh. ekonomiju uključujući i metalsku, elektro i namjensku industriju.

Bajramović u izjavi Feni ističe kako recesija nije zaustavljena niti joj se još nazire kraj u svijetu, a kamoli u BiH.

On također naglašava da su zaustavljanje otpuštanja radnika u Federaciji BiH, pa čak i novo zapošljavanje mogući jedino realizacijom zaključaka koje je usvojio Federalni parlament.

"Aktiviranje Razvojne banke FBiH za praćenje izvoznih poslova a time i aktiviranje novih kapaciteta i novo zapošljavanje su moguća rješenja posebno u namjenskoj industriji", tvrdi Bajramović.

Osim namjenske industrije koja je u prošloj godini imala ugovorene izvozne poslove u vrijednosti većoj od 100 miliona KM, Bajramović također ističe pozitivne primjere i mogućnosti na stranim tržištima u realizaciji poslova kompanije Energoinvest, ali i mnogih firmi iz industrije auto-dijelova.

Bajramović podsjeća da su kao odgovor na recesiju i ekonomsku krizu fabrike iz metalske industrije dosada same iznalazile rješenja skraćivanjem radnog vremena i plaća i tako čuvale radna mjesta, ali i naglašava da to ne može trajati unedogled.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH je naveo primjer Slovenije u kojoj je vlada sa 20 posto subvencionirala razliku plaća u fabrikama kako bi se održala proizvodnja i sačuvala radna mjesta.

Bajramović na kraju poručuje vlastima kako im je izborna godina prava prilika da ispune parlamentarnim zaključcima preuzete obaveze i tako rješe probleme i pomognu razvoj metalske, elektro i namjenske industrije, koje su velika razvoja šansa cjelokupne ekonomije.