Nije dostupan u BiH
80

VW T-Roc Cabriolet je najprodavaniji kabriolet u Evropi

Klix.ba
Kad smo pomislili da nas više ništa ne može iznenaditi kada je u pitanju autoindustrija, prodajni rezultati otkrili su novo iznenanđenje. VW T-Roc Cabriolet postao je najprodavaniji model među kabrioletima na evropskom tržištu. Paradoksalno, ovaj crossover u topless izdanju se ne može kupiti na bh. tržištu!
Kada je Volkswagen 2019. predstavio T-Roc Cabriolet, mnogi su se u nevjerici tapkali po čelu. Nakon što je ugasio Golfa i Bubu Cabrio, te čistokrvni kabriolet Eos, Volkswagen je rizikovao i, na iznenađene mnogih, ‘’gurnuo’’ crossover T-Roc u ovu izumiruću nišu. Uostalom, već je bilo pokušaja s crossoverima opremljenim pomičnim platnenim krovom, ali većina pokušaja je bila osujećena u startu. No, situacija se razvila vrlo pozitivno za Volkswagen, zbog čega je T-Roc (p)ostao jedini kabriolet u ponudi.

Uostalom, to potvrđuju prodajne brojke koje je plasirala kompanija Dataforce, na koje ukazuju iz Automotive News Evrope. U prvih sedam mjeseci ove godine Volkswagen T-Roc osvojio je prvo mjesto u prodaji kabrioleta na evropskom tržištu.

Do jula ove godine VW je prodao 8.732 jedinica T-Roc Cabrioleta, što predstavlja povećanje od 9,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. U isto vrijeme, T-Roc ima prilično impresivnu prednost u odnosu na drugoplasiranu Mazdu MX-5. Unatoč godišnjem rastu prodaje od 53,9%, prodato je samo 4.570 jedinica popularnog japanskog roadstera.

No zanimljive su i zadnje tri pozicije unutar top 10 liste. Osmo mjesto drži Chevrolet Camaro koji je, kao i prošle godine, prodan u 11 primjeraka. Deveto mjesto zauzeo je Fiat 124, čija je proizvodnja davno prekinuta. Deseto mjesto pripalo je još jednom starom modelu - Nissanu 370Z. Oba ova modela su isporučeni samo u jednom primjerku, ali je Fiat imao mrvicu bolju statisku godinu prije, pa je zauzeo mjesto ispred Nissana.

No, Dataforce tabele pružaju uvid i u prodaju premium coupe/cabrio automobila. U segmentu ‘’Premium Cabrio’’, Mini One/Cooper ima najbolje rezultate sa 13.750 prodatih jedinica, a slijede ga BMW Serije 4 (6.312 jedinica) i Porsche 911 (5.933 jedinice). Među premium coupeima, najbolje plasiran je bio Porsche 911 (8.6314 jedinica), zatim BMW Serije 4 (6.562 jedinice) i kao trećeplasirani BMW Serije 2 (5.276 jedinica).