U čast predsjednika
19

Volkswagen u Brazilu pretvorio sedan u četverovratni kabriolet

D. B.
Volkswagen je u Brazilu predstavio zanimljivu kreaciju, a to je model Virtus koji je pretvoren u kabriolet.

Virtus je poznat sedan na brazilskom tržištu, koji je zahvaljujući radu 30 inženjera u periodu od šest sedmica pretvoren u četverovratni kabriolet. Za one koji ne znaju, Virtus je u suštini supermini Polo u sedan izvedbi.

Riječ je o unikatnom projektu dizajniranom specijalno povodom posjete brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lule de Silve Volkswagenovom postrojenju u Sao Bernando do Campu u Sao Paulu. Čini se da ipak nije riječ o pravom kabrioletu, jer se na fotografijama nigdje ne vidi sklopivi krov. Osim što je izgubio B i C stubove, bilo je još nekih promjena.

Brazilski tim Volkswagena je produžio automobil povećanjem međuosovinskog rastojanja, što je rezultiralo s više prostora za putnike na stražnjim sjedištima. Ipak, ova modifikacija je zahtijevala promjenu veličine rezervoara za gorivo. Nadalje, nakon uklanjanja krova, karoserija je morala biti dodatno ojačana, postavljena je poprečna šipka između prednjih i stražnjih sjedišta, što je omogućilo putnicima nazad da se drže dok stoje.

Neobični Virtus je peto vozilo koje je Volkswagen Brazil modificirao povodom predsjedničkih posjeta, a nakon modela Fusca/Beetle (1959. i 1993. godine), Polo Sedan (2003. godine) i Fox (2005. godine). Predsjednik je obišao fabriku tako što se smjestio u stražnjem dijelu sedana, koji je postao kabriolet. Unikatni Virtus će biti čuvan u muzeju historijskih automobila, koji se nalazi u krugu fabrike.