auto
1

Volvo iz serije "Svetac" pronađen na farmi i restauriran

Klix.ba
Kultni automobil Volvo P1800 coupe, koji je Roger Moore vozio u TV seriji "Svetac“, pronađen je prije 22 godine kako truhne na farmi, a sada je konačno restauriran.

Automobil danas izgleda baš onako kakav je bio u kultnoj TV seriji iz '60-ih o avanturama Simona Templara. Automobil je restaurirao zaljubljenik Kevin Price i tek sada ga je predstavio javnosti.

Price je automobil pronašao na farmi u Walesu 1991. godine i tek 1997. je uspio uvjeriti vlasnika da mu ga proda. Proveo je 10 godina prikupljajući potrebne dijelove, a zatim još šest na restauraciju.

Iako je Volvo kasnije dostavio još četiri modela P1800, od kojih je jedan Roger Moore lično koristio, Priceovo vozilo je izvorno. Prvi put je prikazano na Footman James Manchester Classic Car Showu.

"Zaljubio sam se u oblik ovog automobila i morao sam pronaći jedan. Kada sam pokrenuo klub, javio mi se muškarac iz Walesa, koji je rekao da ima originalni automobil iz 'Sveca'. Otišao sam da ga pogledam i pronašao ga prekrivenog trnjem i koprivama, sa motorom na zadnjem sjedištu. Sačuvano je što je više moguće izvornog automobila, a ide savršeno. Ne biste ni pomislili da se radi o automobilu iz 1962.", rekao je Price (57), osnivač kluba zaljubljenika u Volvo.

"Automobil iz 'Sveca' je projekt za koji znamo godinama i bilo je divno vidjeti konačne rezultate Kevinovog teškog rada i posvećenosti", rekao je Andy Rouse, organizator showa.

Kada su ga jednom pitali za omiljeni filmski automobil, Roger Moore je odgovorio kako gaji veliku privrženost Volvu P1800 te da posjeduje jedan, a koristio ga je i na snimanju serije.

"To je divan automobil i dan danas ga vozim", rekao je Moore, koji je u "Svecu" glumio prije nego je dobio ulogu Jamesa Bonda. Još tokom snimanja serije dva puta je odbio ulogu slavnog tajnog agenta zbog svojih obaveza prema seriji.