Sa naglaskom na ekologiji
0

Volvo / Volvo bez emisije štetnih gasova

Sarajevo-x.com
Drive Towards Zero je vizija Volva sa ciljem razvoja automobila potpuno oslobođenih štetnih izduvnih emisija. Svakim danom prave se novi koraci ka ostvarenju te vizije. Neki od tih koraka su visokoefikasni dizelski motori izuzetno male emisije ugljen dioksida, električni C30 DRIVe i najava plug-in hibrida 2012. godine.

U vrijeme kada se automobilska industrija nalazi pod velikim pritiskom ekologa, brojni su proizvođači koji se trude udovoljiti njihovim željama i omogućiti „čišću“ budućnost bez korištenja fosilnih goriva. Jedan od njih je i Volvo, koji konstantno radi na razvoju napredne zelene tehnologije.

Posvećenost Volva ekologiji, datira još od 70-tih godina prošlog stoljeća, te obuhvata čitav životni ciklus automobila, od dizajna, konstruiranja i produkcije, do korištenja, servisiranja i reciklaže. Glavni fokus je na efikasnosti korištenja energije, smanjenju emisija i anti-alergijskim enterijerima.

Volvo je 2008. godine predstavio DRIVe logotip, simbol ekološki podobnih automobila, koji oslikava posvećenost i obećanje Volva za konstantnim unaprijeđenjem zelene tehnologije. U svom ekološkom radu, Volvo prati tri glavna pravca, unaprijeđenje efikasnosti, obnovljiva goriva i elektrifikaciju

Volvo DRIVe serija sastoji se od nekoliko modela pokretanih izuzetno efikasnim dizelskim motorima. Volvo modeli C30, S40 i V50 su trenutno najekonomičniji članovi DRIVe porodice sa kombinovanom potrošnjom od samo 3,8 litara na 100 km i emisijom ugljen dioksida od 99 g/km. Volvo je uvjeren da je najefektivniji način kratkoročnog smanjenja štetnih emisija, zapravo smanjenje potrošnje postojećih pogonskih agregata, jer smanjenje emisija atomobila koji se prodaju u velikim količinama ima veći krajnji efekat. U nadolazećim godinama, Volvo planira ugradnju ekonomičnih dizelaša, opremljenih start&stop tehnologijom u sve svoje modele.

Korištenje obnovljivih goriva je još jedan od načina smanjenja štetnih emisija. Volvo stoga nudi modele koji kao pogonsko gorivo mogu koristiti benzin, dizel, etanol i prirodni plin. Volvo Flexifuel modeli, koji za pogon mogu koristiti i benzin i bioetanol su posebno zanimljivi, a u narednim godinama, Volvo planira koištenje druge generacije bio goriva, kao što je sintetički dizel.

Također, Volvo će 2012. godine predstaviti plug-in hibridni automobil, koji se električnom energijom može dopunjavati putem kućne utičnice. Ovi automobili pored električnog, posjeduju i klasični motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, koji zapravo služi za produženje dosega kretanja, nakon pražnjenja baterija. Volvo C30 DRIVe Electric, koji je privukao značajnu međunarodnu pažnju već je tu, a uskoro počinju i prve isporuke.

Volvo pravi sljedeći korak prema sljedećoj generaciji električnih vozila. Potpomognut švedskom agencijom za energetiku, Volvo započinje razvoj gorivih ćelija, koje mogu povećati autonomiju kretanja električnih vozila na 250 km, bez emisije štetnog ugljen dioksida. Navedena tehnologija podrazumijeva pretvaranje tečnog goriva, u ovom slučaju benzina u hidrogenski gas, koji se zatim pretvara u električnu energiju, kojom se snabdijeva električni motor. Ova tehnologija generiše električnu energiju bez emisija ugljen oksida, azotnog oksida, sumpor oksida i čestica, te se tehnologija može koristiti i kod obnovljivih goriva. Cilj je do 2012. godine razviti dva prototipa na bazi Volva C30 DRIVe Electric, kako bi se isti koristili za testiranje u svakodnevnom saobraćaju.