auto
0

Volvo active safety sistem pobjednik testa ADAC-a

Sarajevo-x.com
Najveća automobilska organizacija na svijetu, njemački ADAC, proveo je opsežnu usporedbu različitih sistema kontrole brzine i održavanja razmaka među vozilima. Volvo XC60 ubjedljivo je pobjedio među konkurencijom šest različitih modela.

"ADAC je proveo kompletan test različith sistema kao što su Adaptive Cruise Control, Distance Alert i City Safety. Koliko ja znam, to je prvi put da test ocjenjuje simultani efekat tih sigurnosnih sistema", kaže Jonas Ekmark, vođa odjela aktivne sigurnosti pri Volvo Cars.

U izvještaju o ADAC testu je rečeno: "Volvo sistem je zabilježio najbolji rezultat, zbog činjenice da konstantno stavlja naglasak na izbjegavanje nesreća. Vozač je informisan o opasnosti od strane crvene lampice upozorenja, koja se projicira na vjetrobranskom staklu. Pri malim brzinama, ispod 30 km/h, dodatna, integrirana laserska tehnologija nazvana City Safety također prepoznaje vozilo koje stoji i u potencijalno nezgodnoj situaciji, aktivira kočnice, kako bi se automobil na vrijeme zaustavio".

"Dobar je osjećaj da ADAC posvećuje pažnju činjenici da imamo sistem, koji dosljedno izbjegava udese. To je naše obećanje kupcima, da nudimo najbolju moguću sigurnost", kaže Jonas Ekmark

Izvanredan položaj City Safety sistema je naglašen činjenicom da ovaj sistem nije samo jedinstven u cijelom svijetu, već je i ponuđen u masovnoj proizvodnji u aktuelnom Volvu XC60.

ADAC naglašava dodatne karakteristike sistema sa održavanje brzine i razmaka između vozila: "Čak i sa isključenim ACC-om, vozač je efikasno, ali nenametljivo upozoren, ukoliko se nalazi ispod propisane sigurnosne distance."

ACC aktivni sistem monitoringa brzine i razdaljine, trenutno je dostupan u modelima Volvo XC60, XC70, V70 i S80. Također će biti ponuđen u posve novom Volvu S60, koji je proslavio svoju svjetsku premijeru na Ženevskom sajmu automobila.

Pored ACC sistema, novi S60 ima još jedan svjetski novitet; Detekciju pješaka uz puno automatsko kočenje - sistem koji detektuje pješake i automatski koči, te može izbjeći sudar pri brzinama do 35 km/h. Potpuno novi S60, poput modela XC60, City Safety sistem posjeduje kao standard.

Druga vozila u ADAC usporedbi, bili su Audi A4, Volkswagen Passat CC, Honda Accord, Lexus IS i Ford Mondeo.

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) je najveća svjetska automobilska asocijacija sa oko 16 miliona članova.